Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нацрада оштрафувала «Радіо Трек» через мовні пісенні квоти

25%, тобто кожна четверта пісня має бути українською.

Суспільне. Рівне

Нацрада оштрафувала «Радіо Трек» через мовні пісенні квоти

Національна рада розглянула результати планової перевірки ТОВ «Радіо Трек» і через виявлені порушення мовної пісенної квоти застосувала санкцію «стягнення штрафу»

Відповідне рішення регулятор ухвалив під час засідання 1 серпня, йдеться на офіційному сайті Нацради, передає Рівне. Суспільне.

«Перевірку компанії було проведено 25 червня у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії на підставі моніторингу від 14.06.2019 на частоті 104,3 Мгц у м. Кузнецовську (наразі місто згідно із законом про декомунізацію має назву Вараш, – ред.). Під час перевірки було зафіксовано порушення ліцензіатом вимог частини третьої статті 9 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», оскільки частка пісень державною мовою, яка мала становити не менше ніж 25% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 07.00 та 14:00 і між 15:00 та 22:00 (вимоги щодо частки пісень мовами Європейського Союзу).

Нацрада зобов’язала ТОВ «Радіо Трек» сплатити штраф у розмірі 1 550,41 грн (5% ліцензійного збору), а також призначила позапланову перевірку.

В ефірі мовника було зафіксовано значно нижчі показники: 07:00 – 14:00 – 18,8%; 15:00 – 22:00 – 16%. Таке порушення є підставою для застосування санкції «стягнення штрафу» згідно з частиною одинадцятою статті 72 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також радіомовник значно зменшив обсяг розважальних програм, за ліцензією – 12 год./добу, фактично – 2 год. 15 хв./добу, що є недотриманням частини восьмої статті 28 «Про телебачення і радіомовлення».

Представник компанії пояснив, що таких порушень компанія припустилася через форс-мажорні обставини і попросив призначити позапланову перевірку, аби переконатися, що мовник вже виправив недоліки. Зважаючи на виявлені порушення, Національна рада зобов’язала ТОВ «Радіо Трек» сплатити штраф у розмірі 1 550,41 грн (5% ліцензійного збору), а також призначила позапланову перевірку», – йдеться в повідомленні.

– Нацрада дала мінімальний штраф. Бо всі розуміли, що це просто випадковість, але є правила. Тому щоб не давати нікому прикладів, то вони із симпатією в очах зробили нам найменший штраф. Наша позиція така: ми давним-давно відмовились від російських пісень, в нас дуже багато українських і ми повністю виконуємо всі норми. Просто в той день, коли нас дивились, в нас стався збій, позлітали програми і пісень було трохи менше. Це випадкова ситуація, всі це розуміють. Ніякого оскарження не буде, тут нема про що взагалі говорити. У нас зараз по нашій програмній концепції 25%, тобто кожна четверта пісня має бути українською. В нас – кожна третя, – каже Микола Кульчинський, директор «Радіо Трек».

Telegram Channel