Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Дубно постане перший пам’ятник на честь отримання Томосу

Помолитись разом із митрополитом прийшли тисячі вірян.

Прес-служба Київської Митрополії.

У Дубно постане перший пам’ятник на честь отримання Томосу

Про це стало відомо під час архіпастирського візиту блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 2 серпня 2019 року у це місто

Предстоятель Православної Церкви України звершив освячення точного списку ікони Дубенської (Іллінської) Божої Матері та очолив урочисту Божественну літургію у Свято-Іллінському кафедральному соборі.

Його Блаженству співслужили архієпископ Рівненський і Острозький Іларіон, архієпископ Чернівецький і Хотинський Герман, настоятель храму протоієрей Ігор Когут та місцеве духовенство.

Після богослужіння Митрополит Епіфаній освятив місце, де буде встановлено перший пам’ятний знак з нагоди отримання Томоса.

Після завершення Божественної літургії Предстоятель звернувся до вірян із першосвятительським словом, у якому привітав їх із храмовим святом та наголосив на важливості віри, навівши приклад із житія пророка Іллі, який відстоював істинну віру в Бога та жив майже за тисячу років до пришестя в світ Спасителя нашого Господа Ісуса Христа.

Також Предстоятель сказав, що наш український народ упродовж довгого часу молився Господу за єдність православних християн і це стало можливим. Після богослужіння Митрополит Епіфаній освятив місце, де буде встановлено перший пам’ятний знак з нагоди отримання Томоса.

Довідка

Свято-Іллінський собор розташований на центральній магістралі міста Дубно та чудово доповнює адміністративно-житловий ансамбль.
Спорудження нової кам‘яної церкви розпочалося 29 червня 1902 року настоятелем парафії отцем Корнійовичем, який довів будівництво до половини, а продовжив і завершив його отець Євгеній. Під час будівництва дзвіниці столярними роботами керував дубенчанин Михайло Шептинський. 23 вересня 1908 року храм був освячений архієпископом Волинським і Житомирським Антонієм.

Також з епохи середньовіччя вціліла унікальна ікона пророка Іллі з житієм ХVІ ст.. У 1994 році її було передано у фонд Державного історико-культурного заповідника міста Дубна. Згодом вона була реставрована у Львові і зараз знаходиться в каплиці на честь Святого Пророка Іллі, яка утворена при Державному заповіднику Дубенський замок.

Невід’ємною складовою богослужіння є церковний хор, який має свої міцні традиції. У 1920-30 роках регентом був відомий композитор І. Новохацький, котрий залишив після себе багато церковних партитур.

Прес-служба Київської Митрополії.

Джерело: Прес-служба Київської Митрополії.
Telegram Channel