Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Гривня стала «найміцнішою» валютою світу

Більшість фінансистів побоюються, що як тільки попит на ОВДП знизиться або інвестори і зовсім почнуть «скидати» українські папери, тренд різко зміниться і гривня покаже дуже сильну девальвацію.

epravda.com.ua

Гривня стала «найміцнішою» валютою світу

З початку 2019 року гривня показала найсерйозніше зростання до долара серед світових валют

Незважаючи на зрростання курсу долара на міжбанківському ринкуУкраїни, гривня за станом на 2 серпня 2019 року обіймає перше місце в рейтингу світових валют щодо долара США, пише Сегодня. Про це свідчать дані Thomson Reuters.

Так, з початку 2019 року гривня зміцнилася до долара на 9,1%. Друге місце в рейтингу посів російський рубль, який виріс до долара на 8,3%. Третє місце – у єгипетського фунта, який зміг зміцнитися проти долара на 8%.

Найдевальвованішою валютою стало аргентинське песо, чия вартість щодо долара впала на 15%. Друге місце з кінця (з великим відривом від песо) посіла шведська крона, яка подешевшала до долара на 8,3%. Третій антилідер рейтингу – південнокорейський вон з падінням до долара на 6,9%. Раніше аналітики Goldman Sachs також визнавали, що гривня увійшла до числа найзміцніліших світових валют.

При цьому експерти відзначали, що не очікують серйозної девальвації української валюти в кінці 2019 року. За їхнім прогнозом, сезонний осінній обвал гривні компенсує попит іноземців на українські ОВДП.

При цьому експерти відзначали, що не очікують серйозної девальвації української валюти в кінці 2019 року. За їхнім прогнозом, сезонний осінній обвал гривні компенсує попит іноземців на українські ОВДП.

Як відомо, в кінці липня курс долара в Україні впав до рівня 2016 року у тлі масової скупівлі іноземцями гривневих облігацій внутрішньої позики. Інвесторів приваблює висока прибутковість таких паперів, яка обумовлена ​​значною обліковою ставкою НБУ – 17%.

Експерти в коментарях сайту «Сьогодні» неодноразово відзначали, що занадто низький курс долара в Україні несе не тільки «плюси», а й економічні ризики. Як пояснив автор телеграм-каналу Finstop, учасник фінринку з 20-річним стажем, зміцнення гривні до такого рівня знижує світову конкурентоспроможність українських експортерів.

Крім того, більшість фінансистів побоюються, що як тільки попит на ОВДП знизиться або інвестори і зовсім почнуть «скидати» українські папери, тренд різко зміниться і гривня покаже дуже сильну девальвацію.

 

Джерело: Сегодня.
Telegram Channel