Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Турія заростає і міліє, а Воронку очистили

КОлись повноводні поліські річки заростають на очах.

facebook/Ковельське МУВГ

Турія заростає і міліє, а Воронку очистили

Водники б’ють на сполох

Уже не перший рік русло річки Турія, як у межах міста Ковель, так і по усій її верхній течії заростає, інформує Ковельське.міжрайонне управління.водного господарства на своїй сторінці у Фейсбук.

За останні роки різко збільшились площі, зайняті гідрофітними і гідатофітними видами, характерними для слабо проточних та застійних умов. Суттєвою проблемою став покрив дзеркала водного плеса водняною папороттю сальвінією плаваючою (Salvinia natans), яка до того ж занесена до Червоної книги України.

 Ось так виглядає річка Турія.
Ось так виглядає річка Турія.

Потужні зарості впливають на гідрологічний режим річки, зокрема на перебіг руслових процесів та на рух річкових наносів. Рослинність впливає на зменшення швидкості течії, що, в свою чергу, сприяє осадженню глинистого і органічного матеріалу, який переноситься потоком. Рослинність й сама є джерелом грубої органіки, яка формує глинисто-мулисті осади, що акумулюються у вигляді сапропелеподібних відкладів в руслі річки, зменшуючи глибину русла. Також водопокривні рослини зменшують можливість газового обміну із атмосферою і водним дзеркалом, що призводить до зниження рівню розчиненого кисню у воді ріки і негативно впливає на стан водних екосистем.

Рослинність й сама є джерелом грубої органіки, яка формує глинисто-мулисті осади, що акумулюються у вигляді сапропелеподібних відкладів в руслі річки, зменшуючи глибину русла. Також водопокривні рослини зменшують можливість газового обміну із атмосферою і водним дзеркалом, що призводить до зниження рівню розчиненого кисню у воді ріки і негативно впливає на стан водних екосистем. 

Подібна ситуація із заростанням русла вищою рослинністю спостерігається і на інших річках області. Причиною цього є зменшення водності рік, що пов’язане із кліматичними флуктуаціями, зокрема із зменшенням кількості опадів та зростанням нерівномірності їхнього розподілу протягом року. Одним із факторів погіршення ситуації вбачається зменшення ролі у живленні річки ґрунтових та підземних вод через замулення пластових виходів та джерел вод четвертинного водоносного комплексу і підземних напірних вод верхньокрейдового водоносного горизонту.

Тому безвідкладно потрібно вживати дієвих заходів щодо покращення гідрологічного стану річок. Одним із напрямків вирішення цієї проблеми є очистка магістральних каналів меліоративних систем і русел малих та середніх рік від замулення і заростання, що сприятиме пожвавленню водообміну між ґрунтовими і підземними водоносними горизонтами та поверхневими водами. Це дозволить збільшити водоносність річки та покращити гідроекологічні умови в її руслі.Таким заходом у цьому році є очистка Ковельським МУВГ русла річки Воронка, яка є правою притокою річки Турія.

Річка Воронка до очистки.
Річка Воронка до очистки.
Річка Воронка після очистки.
Річка Воронка після очистки.

 

 

 

Telegram Channel