Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У музеї українського війська презентували календар ветерана Волині на 2019-2020 роки

Краєзнавець Геннадій Гулько презентує календар під час конференції.

volyn-museum.com.ua

У музеї українського війська презентували календар ветерана Волині на 2019-2020 роки

У Волинському регіональному музеї українського війська та військової техніки відбулася обласна ветеранська конференція «75 річниця визволення Волині та України», яку організувала Волинська обласна організація ветеранів України

Під час конференції було презентовано «Календар ветерана Волині на 2019-2020 рр.». На заході були присутні представники ветеранських організацій області, Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, Державного архіву Волинської області, представники ЗМІ та громадськості, інформує Музейний простір Волині.

У передмові до календаря, що вийшов з друку у видавництві «Доната», голова обласної організації ветеранів України генерал-майор у відставці Олександр Булавін нагадує, яких величезних страждань і втрат зазнала область за роки війни. Так, під час окупації нацистами було знищено 165339 чоловік мирного населення, понад 30 тисяч жителів краю було примусово вивезено в Німеччину на каторжні роботи. В гітлерівських таборах смерті, розташованих на території краю, було замучено більш як 70 тисяч радянських військовополонених. Лише в 1970-х роках населення області досягло довоєнного рівня.

Під час окупації нацистами було знищено 165339 чоловік мирного населення, понад 30 тисяч жителів краю було примусово вивезено в Німеччину на каторжні роботи. В гітлерівських таборах смерті, розташованих на території краю, було замучено більш як 70 тисяч радянських військовополонених. 

У боях за визволення області загинуло 25 тисяч наших воїнів. За мужність і героїзм, проявлені на полях битв, понад 40 воїнів було удостоєно звання Героя Радянського Союзу, з них половина – посмертно.

Кожен лист календаря присвячено одному з районів і міст обласного підпорядкування. На його титульній стороні є фото розташованих там меморіальних комплексів і список ветеранів Другої світової, які на момент підготовки видання проживали в регіоні. На зворотній стороні – дати захоплення населених пунктів нацистами в червні 1941 року і день звільнення від них. Всі вони базуються на інформації Державного обласного архіву.

Календар послугується не лише добрій справі увічнення подвигу героїв Другої світової війни, а й сприятиме військово-патріотичному вихованню молоді на прикладі їхніх дідів і прадідів.

Telegram Channel