Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чернівецький митець створює картини українських битв

Андрій Холоменюк – заслужений художник, син народного художника Івана Холоменюка, працює над військовою тематикою із 2005 року.

Молодий буковинець

Чернівецький митець створює картини українських битв

До Дня Незалежності Андрій Холоменюк представив три картини, які присвятив героям, загиблим у боротьбі за незалежність України в різні часи

Андрій Холоменюк – заслужений художник України, син народного художника України Івана Холоменюка, працює над українською військовою тематикою із 2005 року. Він є одним із найвидатніших баталістів України. Відтворюючи певну тему, завжди заздалегідь спілкується з істориками повідомляє molbuk.ua

Над триптихом "Крути", "Гетьман Іван Виговський на шанцях під Конотопом" та "Прапор над блокпостом" працював рік.

– Про Івана Виговського і битву під Конотопом є багато відомостей у різних джерелах – розповідає Андрій Холоменюк. – Картина "Гетьман Іван Виговський на шанцях під Конотопом" є центральною у цьому триптиху. Конотопська битва 1659 року – один із головних епізодів українсько-російської війни. У 1659 році гетьман Іван Виговський розбив війська князя Трубецького під Конотопом.

Друга картина "Крути" розкриває іншу нашу героїчну та трагічну сторінку – хлопці на станції "Крути" тримають український прапор.

А картина "Прапор над блокпостом" – про події 2014 року, коли наші прикордонники ціною власного життя зупинили ворожі танки. Коли працював над картиною, прикордонники принесли військову амуніцію. У неї він одягав людей, які позували

– Я так завжди працюю. Навіть якщо малюю, до прикладу, руку, змальовую її з людини. До одного великого полотна творяться етюди частин картини, а вже з них можна робити виставку. Усі полотна – великі – розміром два на три та два на 1,5 метри.

Однак у творчому доробку Холоменюка на військову історичну тематику є й дуже великі картини – три на п’ять метрів.

Зараз у своїй студії у Чернівцях Андрій Холоменюк працює над створенням пам’ятника для братства морської піхоти України, він стоятиме у Києві, на Оболоні. 

– У 1992 році, коли у Чернівцях розвалився художньо-виробничий комбінат, всі художники були відправлені у так звані "творчі відпустки", – каже Андрій Холоменюк. – Тоді виник вакуум… А теми, які стосувалися української історії, ніколи не розкривалися, тому працювати було над чим. Наша історія – і трагічна, і героїчна водночас. Але я намагаюся відтворювати героїчну, бо це виховує націю. Всі ці картини – серйозні, доки буду жити, буду їх писати. Нещодавно телефонували зі львівського видавництва, де створюють дитячу книжку про героїчні битви українців і просили дозволу використати мої картини. Звісно, я не відмовив, бо це читатимуть діти, дуже важливо, аби вони знали свою історію.

Зараз у своїй студії у Чернівцях Андрій Холоменюк працює над створенням пам’ятника для братства морської піхоти України, він стоятиме у Києві, на Оболоні. Розмір монумента – 12 на 8 метрів, висота – 4 метри. Митець каже, історія морської піхоти починається від князя Святослава. Це із серії тих робіт, які митець присвячує історії українського народу. Починав працювати над цієї темою ще із покійним батьком, художником Іваном Холоменюком, разом створили студію військово-історичного мистецтва.

Наступний етап – битва на Синіх водах за часів Київської Русі, коли ми звільнили свою землю від татаро-монголів. Є робота про нашу Шипинську землю, коли східні землі брали участь у Грюнвальдській битві під прапорами польського короля і князя литовського Вітольда (1410 рік). Далі – битва при Орші (1514 рік). Князь Костянтин Острозький тоді розбив московське військо. Наші тоді воювали у союзі з поляками та литовцями. Взяли у полон всіх московських воєвод і тримали їх у полоні 50 років, тому ця орда далі не могла рухатися і оцих 50 років сиділа тихенько. Потім малював 1621 рік – битва під Хотином, коли запорізькі козаки зупинили турків. Наступна битва теж з Московією пов’язана – гетьман Іван Виговський 1659 року розбив війська воєводи князя Трубецького під Конотопом.
Митець каже, цей триптих об’єднує головний символ – український прапор.

Зберігаються картини у Києві, і вони будуть продаватися лише разом і лише державі, а не у приватні руки.

Telegram Channel