Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Волинські медики очікують дві хвилі епідемії грипу

Спрогнозували захворюваність на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції в сезон 2019-2020рр.

Волинський ОЛЦ МОЗ України

Волинські медики очікують дві хвилі епідемії грипу

Щороку в Україні реєструється близько 6 млн. інфекційних захворювань, 98% з котрих — це захворювання на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ)

Відповідно до статистичних даних, наданих Центром громадського здоров’я, минулого епідемічного сезону на ці інфекції захворіло 5,4 млн. осіб, 65,3% із них – це діти віком до 17 років. Крім того, зареєстровано 64 летальних випадків (із них 17 дітей), жоден із них не був щеплений проти грипу. Водночас, охоплення вакцинацією проти грипу щорічно знаходиться на дуже низькому рівні. За попередній епідсезон ця цифра склала 0,4% населення України. Хоча саме вакцинація є найефективнішим методом профілактики захворювання та попередження його важких ускладнень. Через безперервні антигенні варіації та короткочасність набутого імунітету, щеплення проти грипу рекомендується проводити щорічно.

Очікується дві хвилі підйому захворюваності на грип та ГРВІ: перша – у грудні 2019 року, друга – кінець січня – початок лютого 2020 року.

Відповідно до опублікованого прогнозу Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, котрі ймовірно циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні будуть:

вірус, подібний до A/Brisbane/ (H1N1);
вірус, подібний до A/Kansas/ (H3N2);
вірус, подібний до B/Colorado/;
вірус, подібний до B/Phuket/.

Очікується дві хвилі підйому захворюваності на грип та ГРВІ: перша – у грудні 2019 року, друга – кінець січня – початок лютого 2020 року. За допомогою методу математичного моделювання, розраховано ймовірні показники захворюваності в нинішньому епідемічному сезоні. Прогнозовано, що на грип та ГРВІ захворіє близько 6,7 млн. українців. Окрім важких наслідків для здоров’я кожної людини, хвороба ще й суттєвий тягар для усієї системи охорони здоров’я. У попередньому епідемічному сезоні щотижнево з проявами ГРВІ та грипу за медичною допомогою зверталось до 0,8% населення.

Відповідно до національного законодавства, щеплення проти грипу не входять до календаря щеплень, а відтак, вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Кожен українець зможе придбати її в аптеці за власний кошт і зробити відповідне щеплення у закладі охорони здоров’я. Вакцини можуть бути придбані також за кошти підприємств або місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику (медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями).

Джерело: Волинський ОЛЦ МОЗ України
Telegram Channel