Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Рівненщина на порозі осінніх фестивалів

Відкриє культурний вересень на Рівненщині родинний фестиваль «І творчістю хата багата».

ФОТО: Рівненська ОДА

Рівненщина на порозі осінніх фестивалів

Художні виступи творчих родин і робота повітряних вітряків, козацькі забави, виставка оберегів і міжнародний кінофестиваль чекають на рівнян і гостей міста у перший місяць осені

Відкриє культурний вересень на Рівненщині  родинний фестиваль «І творчістю хата багата». 8 вересня у Березному творчі родини змагатимуться у 5-ти номінаціях: «Представлення», «Люби і знай свій рідний край», «Танцюють усі», «Смуга перешкод», «Рукотворна краса». Такий фестиваль проводять на Рівненщині раз у 3 роки. Тож організатори запевняють, що змагання цього разу будуть цікавішими і змістовнішими, ніж попередні.

Цього ж дня у місті рівненських атомників Вараш проведуть обласний фестиваль народної творчості і побуту «Барви Надстир'я». Присутні на святі зможуть переглянути виступи аматорських колективів і завітати на виставку майстрів декоративно-прикладного мистецтва.  В експозиції будуть широко представлені гончарні, керамічні, мереживні і плетені вироби, художня вишивка, вироби з рослинних матеріалів.

А у Дубні 8 вересня відбудеться фольклорне свято «З народної криниці».

Поблизу районного будинку культури дубняни і гості міста зможуть насолодитися виступами місцевих аматорських колективів і запрошених виконавців. Кожен охочий зможе спробувати власні сили в козацьких забавах чи майстер-класах з гончарства і ковальства.

У п’ятницю, 13 вересня у селі Красосілля, що в Гощанському районі, розпочнеться Всеукраїнський фестиваль народної творчості, історії і побуту «Красносільські вітряки».

Організатори цих фестивалів запрошують на них мешканців Рівненщини і, звичайно ж, сусідніх Волині, Львівщини, Хмельниччини, Тернопільщини та інших регіонів.

Поринути в атмосферу традиційного українського свята та отримати незабутні враження можна буде упродовж двох днів. У Красносіллі для гостей та учасників свята представлять виставку оберегів з кожної сільської ради Гощанського району. Святкове дійство традиційно проходитиме на галявині біля вітряка. Адже ця мальовнича  місцевість зберігає історію цього неповторного краю.

А у неділю, 22 вересня у селі Бродниця, що в Зарічненському районі, проведуть етнографічний фестиваль «Журавлина». 

Захід передбачає показ календарних, обрядових, родинно-побутових дійств. Там будуть демонструвати поліські осінньо-зимові звичаї та обряди, фрагменти заручин, весілля, родин, хрестин, толоки тощо. Крім цього, на фестивалі представлять виставку робіт народних умільців.

Цього ж дня в місті Острог відзначать річницю створення арт-простору «Культурний Барбакан».

А вже 24-28 вересня у Рівному проведуть масштабний показ вітчизняних і зарубіжних фільмів. Цього року під час міжнародного кінофестивалю «Місто мрії» продемонструють  понад 30 фільмів українських режисерів, які змагатимуться за нагороди в національній і міжнародній конкурсній програмах.

Козацький куліш, бограч, їстівні хатинки з сала і ковбаси – на «День гарячого казана» 29 вересня запрошують усіх охочих в село Соснове Березнівського району. Там облаштують селфі-зони, представлять виставку робіт декоративно-прикладного мистецтва, влаштують кінні і піші прогулянки, проведуть інші цікаві і незабутні заходи.

Тож організатори цих фестивалів запрошують на них мешканців Рівненщини і, звичайно ж, сусідніх Волині, Львівщини, Хмельниччини, Тернопільщини та інших регіонів.

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel