Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як Широке на Волині відзначило свої іменини (Фоторепортаж)

Учасники ансамблю «Срібні струни».

Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Як Широке на Волині відзначило свої іменини (Фоторепортаж)

Одне з найменших сіл Горохівcького району подивувало гостинністю і талантами

Жителі дев’ятьох населених пунктів Горохівщини лише місяць звикають жити Мар’янівською об’єднаною територіальною громадою, а з добрих сподівань селян уже, наче роса на колосках, виблискують перші прегарні традиції.

– Нещодавно відзначали іменини Борочича. Забажали бачити на святі гостями жителів  сіл, із якими  нас «породичала» ОТГ. Надіслали запрошення найперше всім співучим колективам, – розповідала про гідну наслідування ідею активістів депутат Мар’янівської ОТГ Марія Ковальчук.  

Надіслали запрошення найперше всім співучим колективам.

Села-свояки довго чекати не заставляють: щоб себе показати, на господарів подивитися, їдуть на змістовні забави в найгарнішому вбранні і з найулюбленішими піснями. І Широке, напевно, теж іще не бачило стільки багато  гостей на зеленому подвір’ї свого клубу? 

…І ходять щонеділі в Божий храм

Дарма, що Широке є  найменшим поселенням із майже 400 жителями у Мар’янівській ОТГ, зате славиться великою хліборобською завзятістю. Серед сіл колишньої Цегівської сільської ради широченці першими відважилися грандіозно відзначати іменини своєї батьківщини. Цього року, звернувши від траси, доїжджала на гостину польовою дорогою. Вона вже краще «вкатана», ніж асфальтова, але попри таку широку й довгу незручність оптимізму жителям цього поселення позичати не потрібно. Новеньку огорожу навколо клубу й дитячого майданчика, воду, підведену до початкової школи і відрізок асфальтового покриття  біля неї, зроблені протягом року за кошти з бюджету ще Цегівської сільради, селяни називають чималою краплею в морі тих справ, які тепер підрядилася вирішити  новостворена ОТГ.

А найвидатнішою подією, яку  звершили цьогоріч у липні, українолюби величають воз’єднання свого Свято-Покровського храму з рідною Православною Церквою України. Шлях до правди в своїй хаті дався їм нелегко, однак, щоб позбутися в ній духовного рабства, робили, як навчав  Шевченко-пророк у передмові до «Кобзаря»: «А на москалiв не вважайте, нехай вони собi пишуть по-своєму, а ми по-своєму. У них народ i слово, i у нас народ i слово. А чиє краще, нехай судять люди».

А найвидатнішою подією, яку  звершили цьогоріч у липні, українолюби величають воз’єднання свого Свято-Покровського храму з рідною Православною Церквою України.

На радощах, що врешті з чистою совістю моляться за мир, за повернення з війни на Донбасі додому всіх українських військовослужбовців, після святкової  Божественної Літургії у День села віряни вперше побажали одні одним многоліття словами: «О, Україно! О люба ненько! Тобі вірненько присягнем!»  І щойно розпочався велелюдний празник, заслухалися побажаннями мудрості і єднання від свого нового духовного наставника о. Павла Сукманського. Парафіяни відчули: «Отець Павло пригорнувся до нас вірою,  розумом і серцем!»

Учасники ансамблю «Срібні струни».
Учасники ансамблю «Срібні струни».

 …«Я люблю Широке» – вирізав чималі букви зі красномовним серцем сільський умілець Олександр Садовий. Черга бажаючих сфотографуватися біля них не закінчувалася. Ці слова ніби вийшли на сонячну галявину зі сердець дорослих і дітей. 

На свято староста села Валентин Фищук завітав із дружиною Іриною і донечками Катрусею, Наталією і Дариною. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
На свято староста села Валентин Фищук завітав із дружиною Іриною і донечками Катрусею, Наталією і Дариною. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Слово до слова – вийшла розмова

Щоби нікому не забулися ці іменини, Господь подарував золоту від сонця днину, а вчителька  Широченської загальноосвітньої школи І ступеня Галина Степащук життя рідного села й односельчан презентувала словесною книгою. Кожну сторінку написала віршами. Римувала, мабуть, пригадуючи не просто обличчя – щедру вдачу і світлу душу від найменшого до найповажнішого жителя, бо публіка в чималому «залі» під розлогими яблунями, горіхами, березами, липами раз у раз дарувала за щирість авторці  і ведучій бурхливі аплодисменти. 

Депутат Мар’янівської ОТГ і учасниця ансамблю Марія Ковальчук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Депутат Мар’янівської ОТГ і учасниця ансамблю Марія Ковальчук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 Свою повагу до голови Мар’янівської ОТГ Олега Басалика присутні висловили оплесками за побажання їм взаєморозуміння і достатку. Екс-голову Цегівської сільської ради, а нині старосту сіл Борочича, Цегова й Широкого ще й широченця з пелюшок Валентина Фищука селяни сприймають унікальною особистістю,  а на сцену запросили, відрекомендувавши сільським юристом, діловодом, кур’єром, інженером, архітектором…  Після вітальних слів Валентин Миколайович вручив подяки оргкомітету мамам п’ятьох діточок  Людмилі Данилюк і Ларисі Каркуті, матерям-героїням Галині Лагановській, Галині Кушніровій, Лілії Міщині. Квітами, подяками, оплесками урочисто й уклінно обдарували  Романа Воляника, Володимира Харчука, Василя Крикавського, Володимира Суся, Івана Казмірчука, Костянтина Хом’юка, Василя Збудовського, Олександра Звірка, Миколу Карасюкевича, Леоніда Мельника, Георгія Бойка – чоловіків, за повернення яких додому з війні на Донбасі просили  Бога всім селом.

Благодатні хвилини душевними подарунками оздобили пісні у виконанні вокального ансамблю «Струни серця» – гордості місцевого клубу. Ще ж бо, всеньке село знає, які гарні голоси мають подружжя Людмили і Олександра Харчуків, Галина Олійчук, Надія Вавринчук, Галина Степащук, Євгенія Дячук. Мистецька нива Широкого славна творчістю на ній знаного на Волині баяніста-віртуоза Олександра Навроцького. Поруч із батьком на сцені виріс син музиканта Сашко, який працює завідувачем клубу. Разом із найріднішими співає їх Берегиня, дружина і мама Людмила Навроцька. Серед срібнострунівців у сценічних костюмах з приємністю впізнаю обличчя  ФГ «КВМ -Агро» – подружжя Марії і Миколи Ковальчуків. Усі вони, співаючі хлібодари, нерозлучні з піснею, як соловейки з Україною.  

Юна  Галинка Ткачук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
Юна Галинка Ткачук. Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 На щастя всіх вгощають короваєм

Зручно вмостившись на десятках лавчин, спеціально заготовлених для святкового дня, широченці, здавалося, могли безкінечно слухати не лише улюблені ними «Струни серця». Малеча аж підтанцьовувала під бадьорі мелодії ансамблю ветеранів духової музики з Горохова. Село, яке не знає втоми в роботі, залишається вірним своїм оберегам і традиціям у зенітній радості та в глибокій журі, яке пахне хлібом, цвітом і калиною, мозолястими руками і золотими колосками, оспівали найгарнішими піснями ансамблі «Кумонька» з Довгова, «Червона калина» з Мар’янівки, «Родинне перевесло» з Бранів, «Дивоцвіт» із Бужанів, піснелюби з Ржищева, завідувач клубу села Борисковичів Юлія Гомон, юні цегівчанка Софія Збудовська, сестри Каріна і Вікторія Збудовські з Борочича. Софія Калахан і Галина Ткачук не лише дзвінко співали а й із Наталією Триконенко розсмішили односельчан дотепним гумором.

Глядачі аплодисментами за милузвуччя довго не відпускали зі сцени народний аматорський ансамбль «Барви осені» з Горохова, а його учасниці, майстрині фольклорного і народного жанру, казали, що можуть до світанку вдячно виспівувати господарям за їхню привітність.

«Ми – з широкого роду!». Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.
«Ми – з широкого роду!». Фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

 У минулі роки, в історію України спогадами і поезією Тараса Шевченка односельців повів колишній керуючий відділку села Широке Микола Микийчук. Власний вірш побратимам присвятив і декламував ветеран АТО Михайло Діс із Борочича. Місію звукооператора бездоганно виконав Анатолій Гесь.

Доки на сцені розквітало барвистим літечком творче натхнення, над величезними казанами вміло куховарив іменинник Олександр Круль. Юшкою і кулешем, що він, колишній лісничий приготував із помічниками Андрієм  Гонтою і Михайлом Пограничним, смакували всі гурмани. Сільською родиною скуштували апетитний коровай, спечений  Наталією Росинюк. Було й багато іншої смакоти, похвалитися вмінням приготувати яку не обминули нагоди широченські господині. Частинкою душі День села прикрасили, допомагаючи, Зоя Котик, Наталія і Олександр Крулі і їх син Павло, Тетяна Садова, Наталія Гнирка, Василь Маркевич, Володимир Харчук, Микола Ковальчук, Наталія Харчун, Надія Гесь, Наталія Долайчук, Валентин Фищук, Олександр і Ольга Садові, Олег і Оксана Садові, Олександр Калахан, Тетяна Звірко, Людмила Юрко. 

Юшку і куліш варили Олександр Круль (у центрі), Андрій Гонта і Михайло Пограничний.
Юшку і куліш варили Олександр Круль (у центрі), Андрій Гонта і Михайло Пограничний.

 День села вдався багатим на призи в безпрограшній лотереї, щедрим, гостинним завдяки безкорисливим доброчинцям. Спонсорами безвідмовно зголосилися бути голова районної ради Тарас Щерблюк, керівник ТзОВ «Агросвіт-Волинь» Євгеній Шелепіна, керівники ТзОВ «Горохів-насіння» і «Агроцентр-Волинь» Микола і Жанна Віктовичі, Мар’янівська ОТГ, староста села Валентин Фищук,  фермерські господарства Павла Новосада, «КВМ -Агро»  Марії Ковальчук, підприємці Петро Маслічук, Юрій Ковальчук, Людмила Прокопчук, Надія Майко,  Ярослав Содольський, лісничий Олександр Циринюк.  

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel