Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Американський шкідник нищить дерева в Рожищі

Поширення шкідника через сприятливі температурні умови набрало загрозливих обсягів

Наш край

Американський шкідник нищить дерева в Рожищі

Про це повідомляє сайт Рожищенської газети "Наш край"

До редакції звернулися жительки вулиці Граничної Ірина Ковтун та Оксана Савчук. Вони повідомили, що на їхній вулиці завівся шкідник – гусінь, яка об’їдає дерева, – пише Наш край. - Ми зателефонували до провідного спеціаліста відділу прогнозування фітосанітарної безпеки та аналізу ризиків управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби у Волинській області Галини Соць.

Виявилося, що саме того дня вона обстежувала виявлені вогнища гусені на вулицях Гранична, Привокзальна, Заньковецької, оскільки з подібною скаргою звернувся заступник начальника Рожищенського відділення поліції Ігор Ісаков. Тож спеціаліст повідомила нам, що відібрані проби відправлені в лабораторію на фітосанітарну експертизу. В результаті моніторингових обстежень виникла підозра, що в Рожищі з’явився карантинний шкідник, про що повідомлено районну та міську владу.

Гілки з гніздами слід обрізати і спалити. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

У середу представники відповідальних структур та органів влади спільно об’їхали територію райцентру та прилеглих сіл. Встановлено, що поширення шкідника через сприятливі температурні умови набрало загрозливих обсягів. Очевидно, необхідне рішення про доцільність введення карантинних обмежень та запровадження заходів боротьби з шкідником.

Що ж це за шкідник? Американський білий метелик походить з Північної Америки, звідки був завезений у Європу, поширився у південних і західних областях України. Він пошкоджує понад 250 видів деревних і чагарникових рослин. Породи, яким віддає перевагу, - шовковиця, клен ясенелистий, волоський горіх, плодові дерева. Гусениці можуть повністю оголити плодове дерево 10–15-річного віку.

 

Як боротися з шкідником? Галина Соць підкреслила, що не варто чекати наступного року, мовляв, дерева відмолодяться. Гілки з гніздами слід обрізати і спалити. На уражених деревах видаляють мертву кору, стовбури обмазують вапном. На присадибних ділянках застосовують ловильні пояси із картону чи гофрованого паперу, який перед заляльковуванням гусені знімають і спалюють.

Винищувальні методи: 2–3-кратна обробка гусені 1–2-х поколінь інсектицидами з інтервалом 7–10 днів препаратами Карате, 5% к. е. (0,2–0,4 л/га); Дімілін, 25% с. п. (0,1–0,2 кг/га); Фосбецид, 50% к. е. (0,5–1,5 л/га) тощо. Витрати робочого розчину - 2–10 л на дерево, залежно від розміру крони.
Протягом липня-серпня шкідника виявляли в трьох областях України. У середу подібні вогнища - листя на липах та горіху об’їдене так, ніби хтось робив витинанку, - ми помітили і поблизу редакції.

Раїса МАЦЮК.

Telegram Channel