Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Сотня клеванців вимагала біля підприємства-виробника фарб ліквідувати сморід

Одна з пікетувальниць каже, що відходи замість утилізації спалюють.

UA: Рівне

Сотня клеванців вимагала біля підприємства-виробника фарб ліквідувати сморід

Представники заводу запевняють, що не все смердюче шкодить здоров'ю

Люди у суботу протестували біля заводу, бо на їхню думку, він викидає в повітря шкідливі речовини. Кажуть, про це свідчить їдкий запах. Натомість позиція інвестора: не все, що смердить, шкодить здоров’ю. Мовляв, перевірки вони пройшли.Підприємство "Колор Сім" понад 15 років працює у Клевані. Люди, які представляються місцевими жителями, нарікають на роботу підприємства і шкідливий запах від виробництва, інформує UA: Рівне.

"У мене чоловік тут працював. То тут утилізації немає, вони відходи спалюють у твердопаливних котлах. Один раз йшла тут на лікарні, то мусила перестати дихати і бігти вхопити повітря. Був такий запах їдучий, що постояти п’ять хвилин – можна отруїтися," – каже пікетувальниця.

Опитані Суспільним клеванці кажуть, страждають три роки. Смердить по декілька разів на тиждень.

"В мене є документ, який підтверджує, що остання інвентаризація викидів забруднюючих речовин проводилася в 2013 році. "Колор Сім" мали провести у 18-му році інвентаризацію викидів забруднюючих речовин, вони цього не зробили. В них фільтри працюють на 25 відсотків, тут є таблиця", – каже голова ГО "Екологія і світ" Вікторія Гребінець.

Опитані Суспільним клеванці кажуть, страждають три роки. Смердить по декілька разів на тиждень.

Фахівцями Рівненського районного управління головного управління Держпродспоживслужби спільно з працівниками державної лабораторії МОЗ в присутності мешканці Клеваня 20.08.19 проведено лабораторно-інструментальні дослідження. В досліджених пробах виявлено перевищення гранчино допустимої концентрації толуолу в 1,3 рази. Це надто багато і це вдень, – зачитувала висновок Вікторія Гребінець. Вікторія Гребінець каже – зверталися також до екоінспекції, СБУ, президента та генпрокуратури. Тепер підготували заяву до суду і вимагають в Департаменту екології забрати виданий підприємству на 10 років дозвіл на викиди.

Інвестор пояснює – тут працює двісті осіб і ніхто за всі роки не захворів. Каже: вочевидь, шкодять якісь інші підприємства. Він заперечує спалення відходів та запевняє, що передбаченні технологією фільтри наявні. "У нас немає ніяких порушень і причини щось пояснювати масам. Ми можемо, якщо є зауваження і якісь документи, які підтверджують наші порушення, відповідально говорити з представниками селищної ради. Два дні тому запрошували інспекцію, заміряли, є те, що знайшли у Фейсбуці. На нашій компанії є тільки толуол і ксилол – компоненти-розчинники, і тут ми бачимо і знаємо, що перевищення немає. Всі наші викиди є в межах норми, це сто відсотків, і ми кожні три місяці робимо аналізи, запрошуємо лабораторію", – зазначив інвестор "КОЛОР С.І.М." Йово Миканович.

Керівник Клеванської громади Дмитро Жовтянський прокоментував проблему телефоном: "Селищна рада і депутати на боці, однозначно, громади. В плані роботи підприємства. Неодноразово зверталися до різних інстанцій. Нас відповіді не влаштовують, що весь час відписують. На понеділок плануємо позачергову комісію, може, буде позачергова сесія. Зараз в нас є на руках протокол, де вказано, що перевищено рівень забруднюючих речовин в повітрі".

Telegram Channel