Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
 «Битва під Оршею» та чому меморіальна дошка – у рівнян під ногами

8-го вересня у битві під Оршею у 1514-му році об’єднане військо Великого князівства Литовського та Польського королівства розбило армію Московського князівства.

Рівне. Суспільне

«Битва під Оршею» та чому меморіальна дошка – у рівнян під ногами

На пішохідній зоні вулиці Соборної біля «Злата плази» відкрили меморіальну дошку. Зробили її за принципом «каменів спіткання» – таких собі елементів бруківки, які встановлюються точно або приблизно у тому місці, яке має стосунок до історичної події

У організаторів святкування 505-ї річниці битви під Оршею постало питання, де ж поставити ту табличку. Ось як коментував це рішення Суспільному історик та краєзнавець Микола Бендюк, який входив до оргкомітету: «Немає замку князів Острозьких. Там, де й палац Любомирських пізніше був, і там люди мало ходять. Але була острозька брама, було острозьке передмістя. От «Злата Плаза» – це острозьке передмістя. Князь Острозький Костянтин Іванович з Острога заїжджав у Рівне біля «Злати Плази» через острозьке передмістя», – казав він майже тиждень тому, передає Рівне. Суспільне.

Князь Острозький Костянтин Іванович з Острога заїжджав у Рівне біля «Злати Плази» через острозьке передмістя.

До чого тут князь Костянтин Острозький? 8-го вересня у битві під Оршею (зараз це Білорусь) у 1514-му році об’єднане військо Великого князівства Литовського та Польського королівства, очолюване саме князем Костянтином Івановичем Острозьким, розбило армію Московського князівства.

Як Рівне це відзначає? Крім того, що відкрили меморіальну дошку, до міста приїхав і консул генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Пйотр Матусяк. У торговому центрі встановили фотозону з троном князя Острозького – частина елементів якого автентичні, а частина відновлена реставраторами (за троном ви можете помітити на фото гравців ФК "Верес" – таким чином футболісти долучились до проекту зі збору приблизно 80-ти тисяч гривень для реставрації картини "Битва під Оршею" польського хадожника. Картина зараз у краєзнавчому музеї). На «Лебединці» відбувається турнір лучників, а ще заплановано показ документальної стрічки про саму битву.

Telegram Channel