Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Десятки висаджених гектарів лісу і тисячі написаних картин

2012 року із картиною «Лід пішов» Сергій Максимчук отримав перемогу у Всесвітньому інтернет-конкурсі «Невідомий геній».

Фото з фейсбука.

Десятки висаджених гектарів лісу і тисячі написаних картин

Уродженець села Вовчицьк Сергій Максимчук – відомий в Україні художник-імпресіоніст. Із Вараша по гриби-ягоди приїздить він на свою малу батьківщину, де його руками висаджено десятки гектарів лісових масивів

Дивлячись на  розкішні посріблені козацькі вуса Сергія Максимчука, можна прийняти його за гостя із Запорізької Січі, а його вдумливі й проникливі  очі говорять, що особистість він творча й непересічна.

Цей із діда-прадіда вовчицького роду козак  – патріот  України, знаний художник, живописець-графік, фотохудожник. В 2012 році із картиною «Лід пішов» отримав перемогу у  Всесвітньому інтернет-конкурсі «Невідомий геній». У творчому доробку має тисячі живописних полотен та графіки, які зберігаються в музеях та у приватних колекціях не тільки в Україні, а й в Польщі, Франції, США, Росії.

«Я в лісі народився, сосна мене колихала...»  – згадуючи своє дитинство, зауважує Сергій Максимчук, на  багатьох картинах  якого зображено вовчицький ліс, десятки гектарів якого він посадив власноруч, бо ж щовесни висаджувати лісові культури між Вовчицьком та Костюхнівкою його батько, технік-лісовод, рушав насамперед зі своїми шістьма дітьми. Приємно й трепетно зараз в цьому лісі Сергію Ігоровичу, найсмачніші й найзапашніші тут для нього ягоди й гриби!

Із юності Сергій Максимчук був залюбленим у ліс,  мав талант не тільки помічати неповторну красу  природи, а й передавати її на папері. Хоча писав він не тільки пейзажі, – десятирічним подивував своїх рідних, розмалювавши на веранді скло під вітраж. 

В 2012 році із картиною «Лід пішов» отримав перемогу у  Всесвітньому інтернет-конкурсі «Невідомий геній».

 Після навчання в  школах Вовчицька та Костюхнівки, дізнавшись, що у Цмінах в школі є художник Георгій Речун, пішов далі вчитись туди, аби вдосконалити свої навики. «Ой, Сергію, не залишайся в селі, бо село не дасть тобі художником бути», – почув колись він від свого вчителя й вирішив здобувати вищу освіту. Нелегко було, та талановитому хлопцеві із багатодітної сільської сім'ї, який у тринадцять років втратив матір,  вдалося одержати освіту в Московському університеті мистецтв, закінчити художню школу при художньо-освітньому центрі «Оберіг» м. Київ.

Оселився Сергій Максимчук у Вараші, де працював на творчих роботах, і з 1988 р. понині є активним учасником мистецького життя міста. Художник – автор прапору та гербу Вараша, а у  2012 р. йому присвоєне звання  Почесний громадянин міста.

– Маю власне світобачення й філософію, бачу тонкий світ, який хочу показати іншим. Намагаюся передати суть стосунків людини, природи та космосу, – розповідає Сергій Ігорович, зауважуючи, що  живопис – це те, чим він живе, його енергія й натхнення. А особливе місце в його творчості займають  твори філософської тематики:  «За межею», «Божий плач», «Тіні», «Покинута хата».

«Інколи малюю картину без перерви на сон. Творчий процес неможливо передати словами», – зауважує художник, додаючи, що буває так, що поки не завершить картину – нічим іншим не може займатися.

– Я вільний художник, за званнями не гонюся й намагаюся вчитись чогось у життя щодня.  Дуже люблю малювати вживу, та ніколи не копіюю пейзажі, завжди дофантазовую, стараюся передати власні спостереження й бачення світу, свої відчуття, – ділиться митець, на рахунку якого вже 16 персональних виставок у різних містах, дві з яких проходили у Маневицькому краєзнавчому музеї.

Юлія МУЗИКА.

Фото із ФБ-сторінки.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel