Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
І досі жителька Каменя-Каширського живе із паспортом СРСР

Скільки на Волині людей без українських документів, не відомо.

УНІАН

І досі жителька Каменя-Каширського живе із паспортом СРСР

А такої країни уже 28 років не існує. Через це Пенсійний Фонд України призупинив жінці виплату пенсії

«Як виживає ця жінка, навіть уявити важко. Їй уже 8 місяців не виплачують пенсію», — розповіла журналістам «Полісся» жителька Каменя-Каширського Надія. Вона щодня проходить мимо будинку цієї жінки і, мимоволі спостерігаючи за її побутом, задумується, чи можна у таких випадках залишатися байдужим.

Спосіб життя цієї містянки дивує багатьох, адже у спілкуванні вона надає перевагу тваринам, а будинок та обійстя замість того, щоб чепурити, «запаковує» різними «цінними», на її думку, речами.

Напевне, багато хто із жителів Каменя-Каширського уже здогадався, що мова ведеться про пані Марію Б., у народі — “шестую”. Вона зносить додому речі та на всяк випадок складає і складає їх, відтак у будинку, очевидно, вільного місця уже й не залишилося. Адже, як розповідають її знайомі, бабуся уже ночує на горищі. Поряд з цим жінка дивує і своєю особливою любов’ю до тварин: у господарстві тримає кіз, псів та котів, з якими спілкується як із людьми.

Навіть невиплата пенсії не змусила пані Марію виготовити основний документ громадянки України.

Теплої пори часто можна побачити, як Марія велосипедом звідкись везе мішок сіна чи трави, а під осінь – зрідка в’язки хмизу. Тим хмизом, скоріш за все, і грієся. Тільки не зрозуміло як, адже будь-яке пічне опалення непридатне для експлуатації, завалилося. Ще навіть коли жила у будинку, там не було світла («відрізали» через несплату). Взимку, коли бували сильні морози, просилася до когось переночувати, десь зігрівалася чашкою гарячого чаю. Небайдужі пригощали й обідами. Бо хай і вирощує бабуся скільки здужає городини та має козяче молоко, а придбати собі щось, окрім того, останніх більш як пів року не має за що.

Як розповіла журналістам «Полісся» пані Надія, Марії Б. уже 8 місяців не виплачують пенсію. Чи може таке бути? Виявляється, так. У пенсійному фонді це підтвердили та назвали причину припинення здійснення виплат:

— 77-річна жителька Каменя-Каширського Марія Б. і досі проживає із паспортом СРСР, країни, якої не існує вже 28 років.

За словами керівництва Камінь-Каширського об’єднаного управління Пенсійного фонду України, жінка не хоче виробляти новий паспорт.

— Раніше їй давали попередження та нагадування про необхідність змінити документ, але продовжували здійснювати виплату призначеної пенсії. А щойно це стало неможливим, змушені були припинити, — пояснюють. – Проте навіть невиплата пенсії не змусила пані Марію виготовити основний документ громадянки України. Ми намагалися переконати її зробити це, втім марно – жінка категорично відмовилася.

Аргументом такої відмови жінка начебто називає релігійні переконання. Мовляв, ще якби треба було виробляти паспорт-книжечку, то погодилася б, але тепер це – ID-картки, і тому не хоче. В принципі законодавством передбачена можливість замість ID-картки виготовити паспорт-книжечку, та робити це треба через суд. А за даними, які наводить міграційна служба, за 3 роки лише за 7 жителями Камінь-Каширського району із близько 30 бажаючих суд залишив право отримання паспорта громадянина України у вигляді книжечки. Марія Б. наразі не зверталася до суду, а тому виплату пенсії, нарахування якої все ж продовжується, їй поки що не відновлюють.

До речі, у Камінь-Каширському районному відділі державної міграційної служби кажуть, що практично щороку до них звертається по кілька осіб, які щойно надумали змінити радянський паспорт на сучасний український. Втім, не виключено, що Марія Б. — не єдина, хто не має документів із тризубом. Тож міграційна служба нагадує, що проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт громадянина України, без паспорта громадянина України або за недійсним паспортом громадянина України, а також проживання громадян без реєстрації місця проживання —тягнуть за собою попередження і відповідальність.

Тетяна ПРИХОДЬКО.

Telegram Channel