Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Сергій Жадан про нову владу України і слова міністра культури про сенси

Сергій Жадан – поет, прозаїк, перекладач, громадський активіст

Радіо Свобода

Сергій Жадан про нову владу України і слова міністра культури про сенси

В рубриці "Точка зору" на сайті Радіо Свобода письменник, громадський діяч Сергій Жадан роздумує про новообраних у Міністерстві культури.

В пошуках утраченого сенсу

Про політику говорять усі. Говорять упевнено й голосно – щоби не перебили. І слава Богу, що говорять. Гірше за суспільство політизоване, може бути лише суспільство аполітичне. Краще помилятись і виправляти помилки, ніж називати помилки досягненнями.

Втім, я про інше. На тлі великої політики традиційно малопомітною лишається політика гуманітарна (розумію, що комусь може не подобатись саме формулювання, але, як на мене, до наших обставин воно надається доволі точно – щось середнє між гуманітарною допомогою та гуманітарним конвоєм). І ось подібне несерйозне ставлення до гуманітарної царини з боку суспільства мені особисто видається доволі легковажним. Оскільки «велика» політика саме в своєму ставленні до культурної сфери, з її невидимими на перший погляд течіями та підводними каменями, як це не дивно, іноді буває щирою та відвертою. Варто лише уважно слухати.

І тут виникають питання – чим ці «політики й сенси» різняться від політик і сенсів попередньої влади?

Без конкретики

Скажімо, цікаво було почитати розмову нового очільника культури, молоді та спорту Володимира Бородянського з Сонею Кошкіною та Дарією Бадьор. Цікаво, оскільки розмова ця, по-перше, дає відповіді на багато питань, а, по-друге, ставить не менше нових питань, на які нова влада змушена буде відповідати своєю діяльністю.

Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський під час засідання уряду. Київ, 2 вересня 2019 року
Міністр культури, молоді та спорту України Володимир Бородянський під час засідання уряду. Київ, 2 вересня 2019 року

Цікаво те, що пан міністр говорить про «сенси» й формування «політик». Говорить, як про першочергове завдання свого відомства. Конкретики не дає, в оцінках обережний, слова підбирає уважно, якщо чого не знає або в чому не впевнений, відразу говорить, що ось до зими сформують «політики й сенси», тоді все й буде зрозуміло. Зрештою, не найгірший варіант відповіді. Від нової влади всі загалом чекають відповідей саме стосовно сенсів. Себто, стосовно того, чим вони взагалі збираються займатись. І для чого. І якщо президент про сенси не особливо розводиться, то добре було почути про них бодай від одного з міністрів.

Багато інформації для роздумів

Якщо серйозно, з відповідей Бородянського можна взяти багато інформації для роздумів. Скажімо, що говорять представники нового уряду про методи роботи старого. Ось новий міністр культури так і не знайшовся з конкретною відповіддю, що його не влаштовувало в роботі попередників. Сказав лише, що за відчуттями, в гуманітарній сфері наслідується радянська модель керування. Ну, але це, за великою мірою, в сьогоднішньому українському суспільстві можна застосувати чи не до кожного з нас. В українських таксистів теж наслідується радянська манера керування, коли вже на те пішло. Нічого доброго в цьому, звісно, немає, та й захищати нашу культурну сферу від закидів у радянськості – справа безнадійна. Натомість куди цікавіше спробувати зрозуміти, на які сенси буде орієнтуватися нова влада.

І ось із сенсами я, чесно кажучи, не дуже розібрався. Оскільки, головна річ, яку сказав пан міністр, полягає в тому, що «нові політики» гуманітарного профілю лише мають бути сформульовані. Себто, наразі їх просто немає, або, скажімо так, сформулювати їх сьогодні ніхто не візьметься. Натомість, що наразі може сформулювати міністр культури, молоді і спорту?

Держкіно розформовувати не будуть.

Вітчизняне кіно – це дуже добре.

Інститут книги – великі молодці.

Український культурний фонд – теж, схоже, великі молодці.

Радіоквоти – це добре.

І загалом – держава має захищати свій інформаційний простір, тому списки російських артистів, яким заборонено в’їжджати на територію України – це теж добре.

І тут виникають питання – чим ці «політики й сенси» різняться від політик і сенсів попередньої влади? І якщо сенси не різняться й захищати свій інформаційний простір справді необхідно, то що стояло за тотальним запереченням усього, що асоціюється з попередньою владою? Й Бог із нею, із владою. Як на ці слова реагувати тим, хто ці сенси відстоює останні п’ять років і кому не потрібно чекати зими, аби усвідомити важливість вітчизняного кінематографа?

Ну ось справді – як нова влада збирається вибудовувати комунікацію з тими, чию діяльність останніх п’яти років вона нині з такою невимушеною поблажливістю й зверхністю готова взяти на пароплав сучасності? Про які сенси той таки президент збирається говорити з «майстрами культури», які останні роки працювали на державу й нині навіть не приховують свого скепсису стосовно нової влади? Чи він із ними говорити не збирається? Виходячи з історії про Марш ветеранів на День Незалежності – комунікувати з народом слуги, схоже, не дуже вміють, та й поки що не збираються. Ну, та й ми поки що нікуди не йдемо. Почекаємо до зими.

Telegram Channel