Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинських лісівників привітали і нагородили (фото, відео)

Волинь-нова

Волинських лісівників привітали і нагородили (фото, відео)

Щедрими на подарунки та привітання стали урочистості з нагоди Дня працівника лісу, які відбулися 13 вересня

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.
Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко.

 У залі зібралися лісівники всіх поколінь – від вихованців шкільних лісництв, які ще тільки мріють про майбутнє в галузі, до ветеранів, які десятки років присвятили цій роботі. Привітати з професійним святом тих, «хто створює і береже ліс», прийшли  керівники області та міста, а також духовенство.

Адже відповідальність занадто велика – у державних підприємствах в середньому постійно працює 3000 людей!

Начальник Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Кватирко традиційно звітував про зроблене. Головний лісівник області озвучив результати роботи лісової галузі у 2019 році. Аналізуючи показники, називав досягнення та проблемні моменти – без прикрас.  Ситуація, в якій опинилися лісівники всієї країни, далеко не найкраща – не став приховувати доповідач. Але це водночас і стимулювало: опинившись у складних умовах, лісівники області мобілізувалися, активно шукали шляхи та можливості заробити кошти для збереження колективів та повноцінного функціонування підприємств. Адже відповідальність занадто велика – у державних підприємствах в середньому постійно працює 3000 людей!  Саме про них, насамперед, і говорив у доповіді Олександр Кватирко.

 

 Головний лісівник також нагадав про одну з головних функцій – відтворення та примноження лісів. І навів переконливі дані: за 9 місяців цього року на Волині лісовідновлення проведено на площі 6812 гектарів. Значна робота ведеться у напрямку збереження лісів. Надважливе досягнення лісової охорони, яке ґрунтується на комплексі виконаних завдань, – збереження волинських лісів від вогню. Третій рік на Волині ситуацію вдається тримати на контролі.

За 9 місяців цього року на Волині лісовідновлення проведено на площі 6812 гектарів.

Розвивалася переробка, причому акцент у цьому напрямку лісівникам довелося робити на низькосортних матеріалах, яких через всихання соснових насаджень накопичилося досить багато. При зниженні об’ємів ресурсу лісівники наростили показники переробки. Зокрема за 8 місяців року заготовлено 775,6 тис. м3 деревини – від усіх видів рубок. У відсотковому еквіваленті це – 66 від загального річного ресурсу і на 138,3 тис. м3 менше, ніж за відповідний період минулого року. Освоєний загальний ресурс розподілився таким чином: Реалізували споживачам – 516,2 тис. м3,переробили – 273,4 тис. м3.  

 

 А ще, зазначив Олександр Кватирко, лісгоспи стали соціально відповідальними. Лісівники реалізовують чимало важливих для громад проектів. Щодо податків, то за 8 місяців року лише у місцеві бюджети сплачено 79 млн 825 тис. грн. Загалом лісівниками Волині сплачено 224 мільйони 683 тисяч гривень податків. Це на 12 мільйонів більше, ніж за відповідний період 2018-го.

Загалом лісівниками Волині сплачено 224 мільйони 683 тисяч гривень податків. Це на 12 мільйонів більше, ніж за відповідний період 2018-го.

Заступник голови Волинської облдержадміністрації Валентин Цьось, вітаючи лісівників, розповів, що і сам розпочинав свій шлях із лісової галузі.

– Я здобув відповідну освіту у Львівському лісотехнічному інституті і навіть три роки попрацював в цій галузі. Святкуючи разом з вами, бажаю, щоб свято принесло у ваш дім добро і надію у краще майбутнє, – сказав Валентин Цьось і вручив відзнаки прем’єр-міністра, Кабміну та Волинської ОДА.
Голова Волинської облради Ірина Вахович зазначила, що за короткий час перебування на посаді вже переконалася, наскільки робота лісівників комплексна і непроста.

– Найбільше подяк та грамот обласної ради я підписала саме працівникам лісової галузі.

– Найбільше подяк та грамот обласної ради я підписала саме працівникам лісової галузі. Сьогодні я маю честь привітати тут вас. А депутати обласної ради долучилися до цих вітань у районах. Така масовість характерна тим, що ви є однією із ключових сфер, – зазначила голова Волиньради.
Ірина Вахович також вручила грамоти обласної ради лісівникам і побажала надалі достойної оцінки роботи.  

Привітали лісівників також заступниця Луцького міського голови Ірина Чебелюк, віцеканцлер управління Волинської єпархії Православної церкви України, протоієрей Олександр Безкоровайний й голова обласної організації працівників лісової галузі Павло Матіюк.

Були й особливі нагороди. Для наймолодших, але дуже почесних гостей.

Нагородив кращих представників галузі і Олександр Кватирко. Він вручив своїм колегам відзнаки Держлісагентства, нагрудні знаки й грамоти.

Іван Брилюк - кращий у конкурсі малюнків «Людина і ліс».
Іван Брилюк - кращий у конкурсі малюнків «Людина і ліс».

 Були й особливі нагороди. Для наймолодших, але дуже почесних гостей. За перше місце обласного конкурсу малюнків «Людина і ліс» грамотою Волинського ОУЛМГ нагородили учня із Ратнівського району Івана Брилюка. За цю ж роботу він, до слова, отримав «срібло» на всеукраїнському етапі конкурсу.

За перше місце обласного етапу всеукраїнського конкурсу творів «Людина і ліс» нагороду вручили учениці із села Кортеліси Ратнівського району Дарині Талашук.

Нагороду отримала школярка Дарина Танашук.
Нагороду отримала школярка Дарина Танашук.

 За активність, креативність та постійну співпрацю з лісівниками Волині спеціальним сертифікатом нагородили Ореста Мороза – студента третього курсу Луцького національного технічного університету.

– Я з дитинства не був ніяк взагалі пов’язаний із лісом. Але вже у школі я був учасником шкільного лісництва. Далі у моєму житті був молодіжний лісівничий центр, при відвідуванні якого ти хочеш повертатися туди знову і знову. Тому при виборі професії ти вже згадуєш певні моменти і розумієш, що лісівник – це професія, обрана душею, бо в її основі лежить любов і турбота до природи, – озвучив слова вдячності лісівникам Орест Мороз.

Від ветеранів привітав лісівників Іларіон Маковський.
Від ветеранів привітав лісівників Іларіон Маковський.

 Від ветеранів привітав лісівників Іларіон Маковський.

А керівник благодійного фонду «Україна – це ми», волонтерка Жанна Бороздіна передала лісівникам нагороди від військових.

– Дякую, що дали шанс комусь вижити! Дякую, що у вас є серця, які горять! – зазначила волонтерка.

Керівник благодійного фонду «Україна – це ми», волонтерка Жанна Бороздіна передала лісівникам нагороди від військових.
Керівник благодійного фонду «Україна – це ми», волонтерка Жанна Бороздіна передала лісівникам нагороди від військових.

 Прес-служба Волинського ОУЛМГ.

 

Telegram Channel