Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Facebook знешкодив в Україні «фабрику тролів»

Схожі фірми Facebook викривав в Ізраїлі та Філіппінах.

УП

Facebook знешкодив в Україні «фабрику тролів»

Компанія призупинила діяльність акаунтів і груп, які вели скоординовані кампанії з дезінформації. Серед заблокованих - сторінки інформаційних сайтів «Знай», Politeka і Hyser.

В цілому Facebook видалив 168 акаунтів, 149 сторінок, 79 груп. У них було в сукупності близько 4,2 млн фоловерів. Приблизно 400 тисяч акаунтів приєдналися до груп. Сторінки і групи керувалися фейковими акаунтами, а імена постійно змінювалися.

Про це пише УП з посиланням на Liga.Tech.

Глава політики кібербезпеки Facebook Натаніель Глейхер заявив, що ідентифікувати велику кампанію вдалося на основі поведінкового аналізу підозрюваних, а не змісту контенту.

PR-компанія не працювала на якогось конкретного політика чи бізнес, фірма надавала послуги різним клієнтам з метою заробити гроші

За його словами, в ході розслідування вдалося встановити, що вилучені акаунти пов'язані з українським PR-агентством Pragmatico.

«Я думаю, що вони розташовані в Києві. Але цей факт я б двічі перевірив», – уточнив Глейхер.

За даними Глейхера, бюджет, витрачений на рекламу в Facebook та Instagram, становить приблизно 1,6 млн доларів.

Наприклад один з найдорожчих дописів на виборах був розміщений в фан-групі «Я за Тимошенко - Фан Клуб». Він називався «Якщо ти за перемогу України - тисни лайк». Він приніс мільйон показів і міг обійтися, за оцінками Facebook, в 10-50 тис. доларів. Інші пости політиків, як правило, коштували в десятки разів менше.

Глейхер підозрює, що організатори кампанії направляли людей за межі Facebook на сайти, які позиціонувалися як новинні. Примітно, що в прикладах видалених сторінок виявилися акаунти видань Znaj.ua, Politeka, Hyser. Тепер вони не працюють.

Глейхер опублікував скріни деяких постів.

Він додає, що PR-компанія не працювала на якогось конкретного політика чи бізнес. За словами менеджера, фірма надавала послуги різним клієнтам з метою заробити гроші. І розкручувала такі теми як спорт, знаменитості, шоу-біз, політика та економіка.

Telegram Channel