Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Нововолинськ хоче бути повітовим центром

Нововолинськ може стати одним із потужних районних центрів області з чисельністю постійного населення 55 880 осіб.

novovolynsk-rada.gov.ua

Нововолинськ хоче бути повітовим центром

На Волині тривають дискусії щодо завершення адміністративної реформи

В обласному центрі відбулося засідання круглого столу «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Волині. Етап другий – презентація моделі області», організований Українською Асоціацією районних та обласних рад за підтримки Ради Європи. На засіданні були й фахівці з Мінрегіонбуду, яке наразі реорганізовується у Міністерство розвитку громад та територій. У заході взяв участь заступник Нововолинського міського голови Олександр Громик, інформує Нововолинська міська рада.

Одне з дискусійних питань стосувалося формування районів.

Нагадаємо, лише кілька тижнів тому представники профільного Міністерства та УАРОР провели в області фахову майстерню для представників обласної та районних рад на тему «Реформа місцевого самоврядування та формування ефективної територіальної організації влади в Україні», а також засідання круглого столу на тему: «Перспективи формування нової системи адміністративно-територіального устрою Волині. Етап перший – аналіз існуючого стану".

Мінрегіон пропонує розділити Волинь на три райони – Луцький, Ковельський, Володимир-Волинський. Обласна державна адміністрація, своєю чергою, відстоює створення чотирьох, відокремивши Камінь-Каширський район. 

Відомо, що Мінрегіон пропонує розділити Волинь на три райони – Луцький, Ковельський, Володимир-Волинський. Обласна державна адміністрація, своєю чергою, відстоює створення чотирьох, відокремивши Камінь-Каширський район. Місто Нововолинськ не представлене в даній групі.

З цього приводу Олександр Громик висловив позицію керівництва міської влади під час засідання круглого столу. Він зауважив, що Нововолинськ має повне право стати одним із потужних районних центрів області з чисельністю постійного населення 55 880 осіб.

Також Олександр Громик наголосив, що відповідно до перспективного плану формування територій громад Волинської області, Нововолинськ має об’єднатися з прилеглими до нього Грядівською та Грибовицькою сільськими радами, а також з селищем Благодатне. Відтак, населення Нововолинської громади зросте до 60 000 осіб.

Варто взяти до уваги, що місто є полюсом економічного, соціального та культурного розвитку регіону та має потенціал для подальшого розвитку. За останнє десятиліття Нововолинськ займає лідируючі позиції серед міст обласного значення щодо більшості показників, які характеризують рівень життя його мешканців: найбільша середня заробітна плата в області, найвищий показник залучення іноземних інвестицій та обсяги виробленої промислової продукції на одного мешканця, рівень надання освітніх, медичних, соціальних та адміністративних послуг, має сприятливі умови для розвитку людського потенціалу.

Не менш важливим є той факт, що реформа субрегіонального рівня передбачає скорочення, реформування та перенесення територіальних органів влади в районні центри, що дозволить забезпечити практичну взаємодію з органами місцевого самоврядування. У місті є необхідні приміщення для функціонування в них районних правоохоронних органів, органів судочинства, медичних та закладів соціального забезпечення.

Кабінет Міністрів затвердив перелік та склад госпітальних округів Волинської області, де Нововолинськ вже визначено як центр госпітального округу. Відповідний лист міський голова Віктор Сапожніков скерував голові Волинської обласної ради Ірині Вахович з проханням ініціювати засідання відповідної регіональної робочої групи з метою більш детального обговорення проекту адміністративного устрою Волинської області.

Telegram Channel