Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
День депутата: Музей ікони переселити у краєзнавчий, а радянські експонати продати закордонним колекціонерам

Таке враження, що дехто з депутатів останній раз в музеї був ще в молодших класах.

facebook.com/volynrada

День депутата: Музей ікони переселити у краєзнавчий, а радянські експонати продати закордонним колекціонерам

Депутати обласної ради хочуть бачити концепцію розвитку Волинського краєзнавчого музею

У рамках Дня депутата обранці громади відвідали Волинський краєзнавчий музей. Вони побували у двох його структурних підрозділах з шести. Почали оглядини з Музею волинської ікони. Це - справжня родзинка для туристів і гордість надбань вже новітньої історії України. Музею - менше 20 років, втім, приміщення та навколишні території уже потребують втручання ремонтників. Але найбільша проблема – дефіцит площі для фондосховища, інформує Волинська обласна рада.

– Якщо говорити на перспективу, то Музей волинської  ікони своє приміщення вже переріс. Мова про те, що ми маємо змогу зробити експозицію більш об'ємною. Для Холмської ікони, оскільки ми приймаємо великі паломницькі делегації, взагалі  повинна бути невелика каплиця для 70-80 чоловік, а то коли приходять хресні ходи, ми змушені виносити ікону на вулицю. Крім цієї святині,  Волинь має, чим пишатися. Спадщина Йова Кондзелевича – це вершина сакрального мистецтва, - розповідає директорка музею Тетяна Єлісєєва.

Про проблему дефіциту площі депутати знають. Один із варіантів вирішення – надати додаткове приміщення для музею на вул. Ярощука. Як відомо, там проводили ремонт з порушеннями і зараз в цій ситуації розбираються правоохоронці. Голова облради Ірина Вахович вважає, що навіть, якщо й повернути будівлю музею, його проблеми не вирішаться. "Ми ведемо мову про житлове приміщення, а не про фондосховище для цінних ікон. Слово, звісно, за фахівцями, але, як на мене, воно не пристосоване для таких цілей. На мою думку, хорошою локацією для Музею ікони був би один із поверхів центрального корпусу краєзнавчого музею. Потрібні різносторонні консультації для того, щоб прийняти найбільш оптимальне рішення", - коментує питання Ірина Вахович. Тетяна Єлісєєва визнає, що приміщення  на Ярощука – замале, але вона не бачить іншої альтернативи на даний момент.

Депутат Олександр Омельчук подав ідею продати приміщення, яке колись було житловим, і виручені кошти вкласти у вирішення проблем головного корпусу  краєзнавчого музею.

Відтак депутати відвідали головний корпус Волинського краєзнавчого музею. Голова обласної ради озвучила найголовнішу проблему музею –- заміна даху.  "Маємо проектно-кошторисну документацію на 2,7 млн грн", – озвучила ціну питання Ірина Вахович. Директорка музею Оксана Важатко додала, що оскільки є суттєві зауваження документацію повернуто на доопрацювання. На сьогодні питання відкрите: потрібна корекція чи нова ПКД. Оксана  Важатко каже, що оскільки музей – історична пам'ятка, в столиці слідкують за збереженням первозданного вигляду таких будівель. Скажімо, приміщення музею колись було під черепицею і тільки у 80-х роках використали шифер для покрівлі, адже радянські будівельні норми це дозволяли. Крім проблеми з покрівлею, музей потребує заміни вікон та оновлення опалення, яке родом з 1929 року. Як і в Музеї ікони, є проблеми з фондами.

Саме фондосховище знаходиться в підвалі, який потерпає від підтоплення. "Найбільша небезпека – це прорив труб. Потрібно полагодити систему опалення у підвалі. Потрібно виготовити ПКД. Вартість – від 30 до 50 тис. грн. Думаю, за зиму ми зробимо ці документи", - пояснює Оксана Важатко. Також фондосховище потребує системи кліматконтролю, протипожежної безпеки. Директорка каже, що ідеальні умови мають 2-3 музеї в Україні. Депутат Костянтин Зінкевич цікавився, чи можна паралельно зробити проект кондиціонування та вентиляцію. Оксана Важатко  застерігає, що реставраційно-ремонтні роботи в комплексі можуть вартувати мільйони.

 Це приміщення на вулиці Ярощука пропонують продати.
Це приміщення на вулиці Ярощука пропонують продати.

Ще одне важливе завдання, яке депутати ставлять вже безпосередньо перед музейниками – оновлення виставкових залів. Найбільше претензій до експозицій радянського періоду. Головний свободівець в облраді Анатолій Вітів вважає, що радянським експонатам взагалі не місце в нашому музеї. Очільник фракції УКРОП Олександр Омельчук висловив думку, що на експонати радянської ідеології може бути попит у закордонних колекціонерів. Виручені кошти можна було би владати в розвиток музею. Крім того, він пропонує збільшити обсяги реалізації сувенірної продукції та продумати про супутні заклади біля музеїв, скажімо, кав’ярні.

Оксана Важатко запевняє, що радянська  історія домінує в музеї лише візуально. "Ви ж не чули наших екскурсоводів", – апелювала вона депутатам. Крім того, пані Оксана пояснила, що означає оновлення експозиції у фінансовому еквіваленті. "Ми маємо дуже багаті та цікаві етнографічні фонди і зараз працюємо над створенням нової експозиції. Ремонт залу обійдеться в 170 тис. грн,  30 тис. грн потрібно на освітлення. Найдорожча частина – побудова нової експозиції. Дуже вартісні вітрини. Одяг, згідно з інструкціями, повинен виставлятися тільки за вітринами. Вартість однієї близько 38 тис. грн. В той зал, про який ми ведемо мову, потрібно 5-6 вітрин. І це не єдине виставкове обладнання, яке повинно бути задіяне. Створення нової сучасної експозиції дуже дороговартісне", - сказала Оксана Важатко.

Олександр Омельчук нагадав, що громада області витрачає на обласний музей з усіма філіями 15 млн грн в рік. Він критикував керівництво закладу за нераціональне використання приміщень та несучасну експозицію.  

Олександр Омельчук нагадав, що громада області витрачає на обласний музей з усіма філіями 15 млн грн в рік. Він критикував керівництво закладу за нераціональне використання приміщень та несучасну експозицію. "Потрібно піднімати рейтинг України, а не оспівувати тоталітарний режим", -- вважає депутат.

 Заступник голови обласної ради Роман Карпюк вважає, що представницька влада прийняла своєчасне правильне кадрове рішення: "Добре, що змінили керівника музею. Оксані Важатко потрібно допомагати в господарській частині. Потрібно подбати про фондосховище.  Враження від  експозиції - ми зупинилися на застійних 70-х роках. Багато застарілого. Можливо потрібно омолоджувати колектив. Бажаю Оксані Важатко,  щоб її не залишив   ентузіазм . Її завдання – відновити імідж музею".

Перший заступник голови Юрій Поліщук каже, що 100%  потрібне  осучаснення: "Варто подбати   про новіші технології для виставкової діяльності та засоби візуалізації. Експозиція періоду другої світової війни потребує заміни. Музей - краєзнавчий і все має зводитися до україноцентризму. Нинішній директор має хороші ідеї. Вона повинна підготувати концепцію закладу".

Олександр Омельчук нагадав, що громада області витрачає на обласний музей з усіма філіями 15 млн грн в рік.
Олександр Омельчук нагадав, що громада області витрачає на обласний музей з усіма філіями 15 млн грн на рік.

Між тим, бачення депутата Сергія Леонтьєва – не таке песимістичне, як в інших його колег: "Мені дуже сподобалося. Я подорожував у часі. Отримав задоволення  від фантастичного приміщення. З нього можна заробити гроші. У Варшаві є один сучасний дуже красивий єврейський  музей. Він років 10 тому був заснований. Це – один з найкращих музеїв Європи. Треба, щоб наша директорка туди поїхала".

Голова обласної ради Ірина Вахович погоджується, що  площ з експонуванням тематики радянського періоду забагато і її потрібно усучаснити. "Взагалі потрібно оптимізувати використання площі . Маємо подбати про стоянку для автомобілів коло головної будівлі. Потрібна концепція розвитку краєзнавчого музею, де поетапно буде розписаний план робіт та шляхи реалізації. Якщо ми цього не зробимо, то нанесемо шкоду не тільки Волині, а й в усій Україні, адже в нас тут - осередок українських традицій. Наша місія все правильно зробити", - підсумувала Ірина Вахович.

Telegram Channel