Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Ратнівські депутати відмовляються об’єднуватися з Каменем-Каширським і за об’єднання з Ковелем

Депутати закликали врахувати соціальну, транспортну та виробничу інфраструктуру при об’єднанні районів

Ковельська районна рада

Ратнівські депутати відмовляються об’єднуватися з Каменем-Каширським і за об’єднання з Ковелем

На засіданні 34 сесії Ратнівської районної ради було ухвалене Звернення до Президента України Володимира Зеленського, Верховної Ради України, Прем’єр- міністра України, народного депутата України Степана Івахіва, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово – комунального господарства України, голови Волинської обласної ради Ірини Вахович , Волинської обласної державної адміністрації щодо підтримки проекту адміністративно- територіального устрою субрегіонального рівня Волинської області, який передбачає приєднання громад Ратнівського району до об’єднання з центром у м. Ковель

 Обранці, виражаючи інтереси жителів громад висловили чітку підтримку проекту адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня Волинської області, розробленого Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, який передбачає створення трьох районів – Луцького, Володимир-Волинського та Ковельського та приєднання Ратнівщини до Ковельського району. Вони вважають неприйнятним входження свого району до Камінь-Каширського, як це було передбачено раніше.

Як йдеться у Зверненні, з невідомих причин у складі Регіональної робочої групи, створеної розпорядженням голови Волинської облдержадміністрації від 29.03.2019, року немає жодного представника органів державної влади або місцевого самоврядування Ратнівського району, коли від Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів є представники в особах керівників районів та ОТГ. Представники цієї робочої групи не проводили жодних консультацій з керівництвом органів місцевого самоврядування та державної влади, депутатським корпусом чи активом Ратнівського району.

Депутати вважають, що для жителів Ратнівщини увійти до об’єднаного району з центром у м.Камінь-Каширський є неприйнятним, що зумовлено цілим рядом факторів, насамперед, наявною дорожньо-транспортною інфраструктурою.

Основною дорогою, яка проходить територією району є міжнародна автомобільна траса державного значення М-19 Доманове-Ковель-Чернівці-Тереблече. Ця дорога сполучає райцентр Ратне із м.Ковель та Луцьком.

На сьогодні передбачено щоденно більше 40 відправлень від АС Ратне до автостанції Ковель, автобуси в цьому напрямку відправляються практично кожні 10-15 хвилин. Тоді як до м.Камінь-Каширський передбачено лише 5 відправлень протягом доби. Така ситуація із транспортним сполученням створить особливі труднощі із доїздом до пропонованого райцентру.

Жителі населених пунктів смт.Заболоття, сіл Гута, Тур, Заліси користуються залізничним транспортом, прямим сполученням із містом Ковель.

Враховуючи вищевикладене, приєднання Ратнівського району до Камінь-Каширського викличе обурення та нарікання серед жителів Ратнівщини, призведе до зниження соціально-економічного розвитку та депресивного майбутнього території.

Не менш важливим є питання розвитку економіки і бізнесу. Практично вся логістика повязана із Ковелем, яке має набагато більш розвинуту соціальну, транспортну та виробничу інфраструктуру порівняно із Камінь-Каширським.

Традиційно протягом кількох десятків років формувався «медичний маршрут» жмителів Ратнівщини «Ратнівська ЦРЛ-Ковельське МТМО-обласні медичні заклади (м.Луцьк)».

Традиційно Ратнівщина тісно пов’язана  з Ковелем у спортивній, культурній, освітній сфері.

«Враховуючи вищевикладене, приєднання Ратнівського району до Камінь-Каширського викличе обурення та нарікання серед жителів Ратнівщини, призведе до зниження соціально-економічного розвитку та депресивного майбутнього території», - вважають обранці.

У своєму зверненні, обранці ратнівської районної ради закликали сесії Заболоттівської селищної ради, Забродівської, Самарівської і Велимченської сільських рад підтримати документ.

«Даний урядовий проект на нашу думку є оптимально вираженим, раціональним і таким, що максимально враховує перспективні центри зростання регіону та дає можливість сформувати якісне, потужне об’єднання, здатне ефективно управляти процесами та делегованими державою повноваженнями», - зазначається в документі.

 

Джерело: Ковельська районна рада
Telegram Channel