Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Запорізькі археологи знайшли поховання віком близько 2,5 тисячі років

У супровідній могилі містилися кістки хлопця віком 18-20 років.

Мамай-ГораФБ

Запорізькі археологи знайшли поховання віком близько 2,5 тисячі років

Похоронний комплекс поглиблює час зародження скіфського могильника

На березі Каховського водосховища на Мамай-Горі в Запорізькій області археологи знайшли не пограбоване поховання скіфського воїна віком близько 2,5 тисячі років. Про це повідомляють у фейсбуці археологічної пам'ятки "Мамай-Гора", повідомляє LB.ua.

Археологи відзначають, що похоронний комплекс складався з двох могил - одне поховання центральне, пограбоване ще в давнину, а друге - що супроводжує, неушкоджене.

У супровідній могилі містилися кістки хлопця віком 18-20 років, імовірно, він був зброєносцем людини, похованої в центральній могилі.


Похоронний комплекс складався з двох могил - одне поховання центральне, пограбоване ще в давнину, а друге - що супроводжує, неушкоджене.

"Він був вершником, майстром як ближнього, так і далекого бою. Про це свідчить інвентар, який супроводжував його в загробне життя", - сказано в повідомленні "Мамай-Гори".

Крім того, в цьому похованні археологи знайшли рідкісну для скіфів сіроглиняну амфору, уламки кістяних псаліїв, застібки кінської вуздечки, залізну бойову сокиру, бронзові та кістяні стріли, одна з головних знахідок - скіфський короткий меч акінак з золотими обкладками, листами рукоятки, перехрестям і ковпачком для вістря.


Одна з головних знахідок - скіфський короткий меч акінак з золотими обкладками.

Шикарна знахідка – погодьтеся!

У похованні археологи знайшли рідкісну для скіфів сіроглиняну амфору.

Також у могилі юнака знайшли прикраси - намисто зі склопасти, підвіски із зубів благородного оленя, золоту сережку і золоту підвіску з крейдяною вставкою.

Археологи відзначають, що, крім унікального інвентарю, знайдений похоронний комплекс має і додаткову наукову цінність, оскільки поглиблює час зародження скіфського могильника на Мамай-Горі до VI століття до нашої ери, тоді як абсолютна більшість досліджених пам'яток скіфської доби тут датуються IV-III ст. до н. е.

Нагадаємо, наприкінці серпня в Кіровоградській області під час реконструкції дороги на Миколаїв розкопали курган епохи бронзи. Місцеві археологи запевняють, що знахідка дуже цінна, адже цей курган - поховання сучасників біблійного Мойсея. Були знайдені гранітні скульптури - баби, людські скелети, глечик, а також інші предмети побуту, які вивчатимуть згодом.

Telegram Channel