Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Під час фестивалю на валах городища у Володимирі-Волинському представили найбільший трон

Волинь-нова

Під час фестивалю на валах городища у Володимирі-Волинському представили найбільший трон

28-го вересня на валах городища у Володимирі-Волинському відбувся перший фестиваль «Князівський шлях до трону»

 

 Про цен пише БУГ.

Організатори постаралися, щоб гості, відвідавши фестиваль, поринули в атмосферу княжої доби. У цей день тут встановили багато фотозон, проводили майстер-класи, провели театралізовану екскурсію.

Також можна було скуштувати смачного кулішу і всіляких смаколиків польової кухні.

 

 На фестивалі діяло містечко майстрів. Тетяна Подзізей, яка виготовляє ляльки-мотанки із природних матеріалів, виставила на продаж свої роботи. Кожна лялька – особлива по-своєму, тому й ціна коливається, в середньому, 150-300 гривень.

“Я уже років 7 займаюсь цим. Як вперше побачила мотанки – я закохалась. Це щось таке сакральне, близьке до серця. Я хоч і не вміла малювати, але вміла шити. Тепер мої роботи знаходяться у багатьох країн світу, зокрема у Америці, Канаді, Австралії, Італії, Польщі, Білорусі та Росії. Деякі ляльки мають в собі елементи сторічних, вишитих нашими бабцями, рушників. На виготовлення однієї іде приблизно години три”, – зізнається майстриня.

Микола Поляков займається гончарством близько 20-ти років. Горнятко на каву, глечики, макітри, чаші, кухлі – все це можна було придбати від 60 до 300 гривень.

 

 Інша майстриня, Жанна Миляшкевич із Луцька, займається виготовленням керамічних виробів вже 30 років: це янголята, панно, дзвоники та магніти. Її вироби вартують від 5 до 500 гривень.

 

 

Під час свята зафіксували рекорд України: найбільший різьблений з дерева князівський трон відтепер стоїть у Володимирі-Волинському.

Взяв участь у святі лицарський клуб “Айна Бера” з Луцька.

Свою нову роботу представив на огляд і волинський “фаберже” – Анатолій Бойко.

 

 

Презентував свою приватну колекцію сакрального мистецтва та металопластики 9-13 століття Микола Матусевич. У його колекції знайшлись і речі догляду за собою: для чоловіків гребінь для бороди, для жінок – тодішні резинки для волосся.

Нагадаємо, що протягом тижня на території валів працювали різьбярі з різних куточків України, які вирізьбили більше статуй, ніж просили організатори. Як зауважують майстри, вони хотіли лишити місту подарунок, а можливості це зробити були.

 

 Зазначимо, що на валах встигли встановити гігантський трон авторства Сергія Ничипорука та його сина. Під час свята зафіксували рекорд України: найбільший різьблений з дерева князівський трон відтепер стоїть у Володимирі-Волинському.

 
 

 Учасників пленеру різьбярів привітав міський голова Володимира-Волинського Петро Саганюк, а також представники міністерства культури України.

Як зазначають організатори – даний проект покажує значимість пам’ятки та колосальну потребу в її реконструкції та відтворенні у найкоротші терміни, для того щоб Вали, котрі в давнину були серцем міста, мали нове життя і ще простояли не одну тисячу років. Бо яку історію по собі залишимо ми – так про нас і пам’ятатимуть нащадки.

 

 

Джерело: БУГ.
Telegram Channel