Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Книжкові екслібриси, птахи та театральні костюми білим по чорному: відкрили виставку Лесі Каспрук

Оглянути роботи волинської мисткині можна до кінця жовтня.

Сергій НАУМУК

Книжкові екслібриси, птахи та театральні костюми білим по чорному: відкрили виставку Лесі Каспрук

Твори художниці зберігаються у Волинському краєзнавчому музеї, в доньки та в приватних колекціях

На виставці, що розгорнулася у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки, представлено макети видань, гравюри, книжкові знаки, відбитки (естампи) та їхні авторські друкарські форми на лінолеумі авторства Лесі Каспрук. 

– 2018 рік був роком відкриття творчості художниці для широкого загалу, коли у Художньому музеї була відкрита перша її персональна виставка, – розповіла на відкритті заступник директора Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук. – Хоча в колі волинських митців ім’я Лесі Павлівни було відоме, як людини, яка довго працювала в Луцькій художній школі і багато наших художників навчалися у неї

На виставці представлено різні роботи Лесі Каспрук: ілюстрації до книжок, графіку, екслібриси та їхні друкарські форми на лінолеумі. Також частина ілюстрацій – це ескізи театральних костюмів.  

– На виставці представлено різні роботи Лесі Каспрук: ілюстрації до книжок, графіку, екслібриси та їхні друкарські форми на лінолеумі. Також частина ілюстрацій – це ескізи театральних костюмів. Адже Леся Каспрук працювала художником-постановником вистави "Лісової пісні" у Волинському драмтеатрі. – зазначила директор бібліотеки Людмила Стасюк.

Серед спадку мисткині є також чотири ілюстрації літер абетки.

Художник-реставратор ВКМ Леся Обухович, яка свого часу була ученицею Лесі Каспрук, поділилася спогадами про свою наставницю. Вона також розповіла, що вийшов каталог робіт Лесі Каспрук, декілька примірників якого передано в бібліотеку.

– Вона була багатогранною хіудожницею: залишила спадщину і живописну, і графічну, і книжкових ілюстраці. Вона була також поетом, – сказала Леся Обухович.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel