Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Луцьку «фестивалили» думки

Волинський обласний центр зайнятості

У Луцьку «фестивалили» думки

Думки вголос, креативні воркшопи та цікаві спікери та найважливіші суспільні теми – сьогодні, 29 вересня, у Луцьку відбувся нестандартний захід – «Фестиваль думок». До дійства, організованого Обласною громадською організацією «Волинський Інститут Права», долучилися і фахівці служби зайнятості

На одному майданчику зібралися понад тридцять експертів із різних питань. Про соціальні проблеми та їх рішення. «Робота за кордоном: їхати чи не їхати?» – одна з тем, яку порушили перед громадою сьогодні. «На мою думку, одне з найактуальніших і найважливіших питань, які сьогодні піднімаються, це  - робота за кордоном. Але не стільки сама робота, як трудова міграція і її вплив на перспективи України», – зазначив директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк.

Окрім того, пан Роман переконаний, що виїзд на роботу за кордон – це, скоріше, мода, ніж нагальна потреба. «Сьогодні люди більш масово, ніж раніше, виїжджають за кордон у пошуках кращих заробітків. Ми моднозалежні. В багатьох моментах ми керуємося модою в усіх процесах, в тому числі й виїздах на роботу за кордон. Прикро, що багато молоді, навіть не спробувавши закріпитися вдома, буквально після школи чи навчання у вишах виїжджає за кордон. Так, це має й об’єктивну економічну основу. Але наші роботодавці не менше потребують працівників», – каже Роман Романюк та зазначає: «У базі Волинського обласного центру зайнятості сьогодні 4 тисячі 400 вакансій. Рівно стільки людей можуть знайти себе. Так, не всі вакансії “престижні” і високооплачувані. Загалом заробітна плата – на рівні шести тисяч гривень. Є, звичайно, потужні роботодавці, які дають понад 15 тисяч заробітної плати. Все залежить від того, наскільки сильне ваше внутрішнє бажання і мотивація до праці».

Дуже багато говоримо про негативні сторони роботи за кордоном. Але, згідно з даними аналітики, за 2018 рік заробітчани офіційно ввезли в Україну 12 мільярдів доларів. Жодні прямі інвестиції навіть іноземних компаній не становлять стільки й близько.

Робота волинян за кордоном, на думку директора Волинського ОЦЗ має не лише негативну сторону. «Дуже багато говоримо про негативні сторони роботи за кордоном. Але, згідно з даними аналітики, за 2018 рік заробітчани офіційно ввезли в Україну 12 мільярдів доларів. Жодні прямі інвестиції навіть іноземних компаній не становлять стільки й близько. Але, на жаль, привезені кошти здебільшого витрачаються на споживацькі цілі, а хотілося б, аби гроші інвестували в конкретний продукт, започатковували власні справи і піднімали економіку своєї держави», – каже Роман Романюк.

«Хотілося б, щоб за кордон їхали лише для того, щоб відкривати для себе світ, а працювати потрібно вдома. Так, не легко, але й кошти легко не даються. Я був би дуже радий, аби наші громадяни їхали за кордон тільки для того, аби пізнати світ, розкривати для себе розуміння іншого життя і особливостей закордонної культури, переймати досвід, привозити ідеї і реалізовувати їх тут», – підсумував спікер.

Про гарантії та захист працівників розповів правозахисник, юрист громадської організації «Волинські перспективи» Віктор Вальчук. «Торгівля людьми – це грубе порушення прав людини і це, за даними Організації Об’єднаних Націй, форма сучасного рабства. По своїй прибутковості цей вид кримінального бізнесу займає третє місце в світі після торгівлі зброєю та наркотиками. Але не можна говорити про те, що всі трудові мігранти – жертви торгівлі людьми. За статистикою, вже дев’ятий рік поспіль спостерігається, що більше від трудової експлуатації страждають чоловіки», – розповів експерт та поділився знаннями про те, як захистити свої права та не стати жертвою трудового рабства.

Поки спікери говорять про теми, надважливі для Волині та держави в цілому, фахівці обласної служби зайнятості проводять профорієнтаційну роботу з юними гостями фестивалю. Хлопчики й дівчатка беруть активну участь у конкурсах, розмальовують професії, розгадують ребуси, вміло заповнюють клітинки кросвордів, визначають фахове майбутнє з допомогою профорієнтаційного тестування. Дорослим же відвідувачам фестивалю ректрутери Луцького міського центру зайнятості пропонують роботу вдома.

Джерело: Відділ інформаційної роботи Волинського обласного центру зайнятості
Telegram Channel