Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Функцію екстреної психологічної і соціальної допомоги ветеранам АТО/ООС, яка успішно працює на Волині розширять по всій державі

На Волині обговорили проблеми військовослужбовців.

Волинська обласна державна адміністрація

Функцію екстреної психологічної і соціальної допомоги ветеранам АТО/ООС, яка успішно працює на Волині розширять по всій державі

Створити умови, за яких кожний ветеран, члени його родини, вдови і сироти відчували захист і турботу держави та повагу і шану суспільства – тема селекторної наради міністерки у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Оксани Коляди з обласними державними адміністраціями

Під час наради, зокрема, зазначалося, що головний пріоритет - соціальна адаптація ветеранів, членів їхніх родин, родин загиблих, родин Героїв Небесної Сотні та Революції Гідності, їх медичне забезпечення, психологічна реабілітація, санаторно-курортне лікування. Не менш важливим є питання державних програм із забезпечення житлом. За словами Оксани Коляди, в бюджетах недостатньо асигнувань, аби забезпечити 100% виплату компенсації усім, хто перебуває на черзі.

— Ми шукаємо альтернативні шляхи врегулювання цієї проблеми: іпотека, пільгове кредитування, співфінансування. Окрім того, на завершальному етапі – обговорення нашого основного завдання – визначення статусу добровольців, соціальні гарантії для цієї категорії осіб та врегулювання усіх норми законодавства, – зазначила міністерка.

Вона анонсувала організацію так званого ветеранського простору у кожному регіоні, який стане комунікаційним майданчиком для державних та недержавних інституцій, що надають сервіси ветеранам.

—Ми плануємо мати такий собі ветеранський хаб, де обов’язково мають бути залучені діючі військовослужбовці або на етапі звільнення, аби фахівці могли перекваліфікувати їх та підготувати до мирного життя. В цьому просторі ми також хочемо відкрити екстрену психологічну допомогу, яка за графіком буде виїжджати навіть в найвіддаленіші села та надавати послуги за місцем проживання. Ця функція успішно працює у Волинській області, тож такий проект ми хочемо масштабувати по всій державі, – зауважила Оксана Коляда.

Ми запровадили цілодобову безоплатну «Гарячу лінію». За благодійні кошти придбали спеціальний автомобіль, який, за потреби, негайно вирушає для надання допомоги військовослужбовцям та членам їх родин.

Заступниця голови облдержадміністрації Світлана Мишковець зазначила, що в області група швидкого реагування для надання кризової психологічної допомоги учасникам АТО/ООС створена більше року тому.

— Ми запровадили цілодобову безоплатну «Гарячу лінію». За благодійні кошти придбали спеціальний автомобіль, який, за потреби, негайно вирушає для надання допомоги військовослужбовцям та членам їх родин, – деталізувала посадовиця.

Керівниця департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Оксана Гобод зауважила про важливість при організації такої служби співпраці з волонтерами, неурядовими організаціями та органами місцевого самоврядування у наданні комплексних послуг ветеранам за місцем їхнього проживання.

– Лише у цьому році групою швидкого реагування було здійснено понад 200 виїздів на виклики учасників АТО та членів їх сім'ї, які опинились в складній життєвій ситуації, – резюмувала Оксана Михайлівна.

Джерело: Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.
Telegram Channel