Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Переможці ХХІІI Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки (ФОТО)

Спільне фото учасників і суддів: «Так, я буду крізь сльози сміятись!»

ФОТО: Лариса ЗАНЮК

Переможці ХХІІI Всеукраїнського конкурсу професійних читців імені Лесі Українки (ФОТО)

Вже вшосте Луцьк відкривав знаменитостей, майбутніх зірок кіно чи театру

Змагатися молоді митці у Волинському академічному обласному театрі ляльок. Заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук зазначив, що цьогорічні 14 учасників приїхали сюди з Києва, Львова, Дніпра, Харкова, Запоріжжя, Рівного вже переможцями, бо вибороли на місцях право змагатися у майстерності декламації.

У першому турі конкурсанти читали поезію Лесі Українки, у другому – сучасних авторів. Голова журі, народний артист України Тарас Жирко, актор відомих фільмів, показав майстерклас професійної майстерності.

Народний артист України Тарас Жирко декламує власні вірші.
Народний артист України Тарас Жирко декламує власні вірші.

Поважне журі – народна артистка України Альбіна Сотникова, головний редактор журналу «Кіно-Театр» Лариса Брюховецька, заслужений діяч мистецтв України Юрій Чеков та заслужений діяч мистецтв України Данило Поштарук надали молодим акторам багато важливих порад.

 Спілка театральних діячів мусила обрати переможця серед найдостойніших, тож у журі навіть дискутували. Вручили дипломи учасників та лауреатів премій і особливі відзнаки тим, хто не посів переможного п'єдесталу, але завоював прихильність талановитою грою.

– Ми сумнівалися у тому, чи достойні оцінювавати цих талановитих молодих акторів, – сказав голова журі Тарас Жирко. - Але я спокійний, що у нашого театру прекрасне майбутнє, це засвідчують виступи і майстри, які їх готували.

– Слово Лесі Українки – це випробуваня актора на інтелект, талант, внутрішню енергію, – наголосила заслужений працівник культури України Лариса Брюховецька та зізналася, що дуже любить цей конкурс, бо тут звучить стільки поезії Лесі Українки в чудовому виконанні.

 

Народна артисткаУкраїни Альбіна Сотнікова присвятила конкурсантам поезію Ліни Костенко :

 

«Усі вже звикли: геніїв немає. А що, як є? Зацькований, а є?! А що, як він між нас десь ходить, геній? Вивозить з бруду цей потворний час.»

Луцьк вболівав за свою учасницю — Анастасію Бортнік, акторку Волинського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Т. Шевченка, вихованку заслуженої артистки України Світлани Органісти. І вона перемогла!

 

Журі визнало бездоганними її літературно-музичні композиції «Мій сон мене відносив до Єгипту» за творами Лесі Українки і «Заборонений» за творами Василя Стуса.

Лучанка Анастасія Бортнік отримала 1-у премію! Вітаємо!
Лучанка Анастасія Бортнік отримала 1-у премію! Вітаємо!

Перше місце дісталося іще двом акторам – оригінальному дуету 5-курсників Запорізького національного університету Владислава Ситника та Катерини Якимець. Бачили б ви, що вони витворяли на сцені! Шкода, що цього року немає гран-прі.

 

Пікантно подану історію переможеного жінкою Самсона вони зіграли, як невеличку п'єсу, а чудесними перевтіленнями у різних звірят із віршів дитячих поетів у другому турі просто завоювали серця глядачів.

 Владислав Ситник та Катерина Якимець - лауреати 1-ї премії.
Владислав Ситник та Катерина Якимець - лауреати 1-ї премії.

2-а премія дісталася Єлизаветі Цілик з КНУ ім. І. Карпенка-Карого, яка передала настрої Лесиної «Айші й Мохамеда» та Анастасії Біленькій, аспірантці Харківської держакадемії культури за яскраве прочитання поеми «Ізольда Білорука».

 

Лауреати 3-ї премії – Едуард Камалов, студент Дніпровського театрально-художнього коледжу, що декламував «Самсона» Лесі Українки та Юлія Оліяр, студентка Львівського національного університету ім. І.Франка, яка до сліз зачепила поезією Ліни Костенко «Мати» про красуню з Катеринівки, що марила синім небом.

 

Відзнаками голови журі удостоїли Богдана Жигалка та Діану Данилюк, якій випало розпочинати конкурсні змагання.

Особливу відзнаку від головного редактора журналу «Кіно-Театр» Лариси Брюховецької отримав інженер-електрик Остап Жежерун, який працює за спеціальністю, але навчається на актора у Рівненському ДГУ і грає у театрі «Коло Лесі» Світлани Органісти.

 

Він лірично читав вірш Доріани Любарт про вірність, а монологом «Саула» Лесі Українки подав історію у трьох вимірах: біблійний Саул розмовляє із вбитим Давидом, чи то червоний комісар змагається із напливами докорів совісті, а чи вже український запроданець, що прикрив вишиванку шкірянкою. Та меседж у них один - за злочин кожного спіткає спокута. 

Остап вступив став інженером-електриком, але не перестав хотіти бути актором.

Це був чи не найемоційніший номер конкурсу. І в закуліссі ми порозмовляли з Остапом, звідки у цього електрика така любов до театральної гри. І він розповів, що в дитинстві тато вчив його декламувати, вчити великі тексти і 14-річний підліток хотів стати актором, але тато помітив, що син мало читає, тому відмовив вступати на актора, переконав, що цим не заробиш багато. Можливо, тому, що тато - художник, то й знає, чого вартий мистецький хліб, тому й не підтримав синового пориву, дав час – якщо бажання справжнє, то не зникне. І воно таки не зникло. Остап вступив став інженером-електриком, але не перестав хотіти бути актором. А коли потрапив у театральну студію до Світлани Органісти «Коло Лесі», зрозумів, що це щось більше, ніж хобі й вступив у Рівненський університет на акторський факультетОстап Жежерун отримав відзнаку журналу "Кіно-Театр". 

 

Остап Жежерун отримав відзнаку журналу "Кіно-Театр".
Остап Жежерун отримав відзнаку журналу "Кіно-Театр".

 

– Отака історія – сміється Остап. – Вчуся на актора і працюю електриком в ЛНТУ, а після роботи – граю в театрі. Знаєте, коли ходиш на роботу і заробляєш гроші – це добре, а коли від роботи кайфуєш – це чудесно! Кажуть, хороший артист – ситий артист. Поки так, але закінчу навчання і буду актором.

Ось такі бувають історії перемог над собою, хоч вони і не завжди увінчуються лаврами п'єдесталів. Переглядаю світлини минулорічних конкурсів, і ловлю себе на думці, що ці молоді актори, які змагалися за першість Лесиного слова, тепер знімаються у серіалах, грають перші ролі в театрах.

Лариса Брюховецька розповіла, як із приємністю побувала у Києві на виставі «Маруся Чурай», у якій грав Петро Ніньовський, переможець цього конкурсу 2017 року. Він знімається вже й у кіно. І так приємно, що його та й інших акторів відкрила Волинська театральна сцена.

 
Майстерклас від народного артиста України Юрій Чеков. Поезія Євгена Плужника.
Майстерклас від народного артиста України Юрія Чекова. Поезія Євгена Плужника.
 
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel