Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку Мазепа, Петлюра та Бандера появилися у «Фейсбуці» (Фото, відео)

Леся Бондарук: "Авторами виставки є провідні фахівці УІНП".

Сергій НАУМУК

У Луцьку Мазепа, Петлюра та Бандера появилися у «Фейсбуці» (Фото, відео)

У Східноєвпорейському національному університеті імені Лесі Українки відкрили виставку «Фактор свободи»

Відео.

 

На відкритті виставки науковий співробітник Волинського краєзнавчого музею Валентина Машлай зазначила, що експозиція оперта на трьох постятях української історії: гетьманові Іванові Мазепі, голові Директорії УНР Симонові Петлюрі та очільникові ОУН (б) Степанові Бандері.

Вибір цих трьох діячів не випадковий. У різні періоди свідомих українців називали мазепинцями, петлюрівцями та бандерівцями. Ректор СНУ імені Лесі Українки Ігор Коцан зазначив, що згадані діячі вже стали символами боротьби українців. Натомість проректор Анна Данильчук додала, що Мазепа, Петлюра та Бандера вже стали індикаторами, які чітко показують хто наш друг, а хто ворог. За словами пані Анни, її бабуся через більше 200 років після смерті гетьмана називали мазепинкою.

На виставці цих діячів представлено у невимушений спосіб (що вони читали б з сучасної літератури, як би виглядали їхні сторінки у соцмережі «Фейсбук», з ким би вони дружили, кого банили б, що обговорювали б). Через особистісний фактор хочемо підвести до головного: чому вони пожертвували собою заради України? 

Виставка «Фактор свободи» працює у всіх областях України. Начальник управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА Ольга Чубара повідомила, що виставка присвячена Дню захисника України і відкриває ряд заходів на Волині до цього свята.

– Важливо показати, Мазепу, Петлюру та Бандеру не лише символами свободи, а й звичайними людьми зі своїми слабкостями, – сказала представник Українського інститутут національної пам’яті Леся Бондарук. – На виставці цих діячів представлено у невимушений спосіб (що вони читали б з сучасної літератури, як би виглядали їхні сторінки у соцмережі «Фейсбук», з ким би вони дружили, кого банили б, що обговорювали б). Через особистісний фактор хочемо підвести до головного: чому вони пожертвували собою заради України?

Леся Бондарук підкреслила, що виставка відбувається в приміщенні колишнього обкому Компартії, а значить перемогли Мазепа, Петлюра та Бандера, перемогла Україна.

 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel