Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

«КОЛОС» У ДОЛЯХ ЛЮДСЬКИХ

Творча біографія народного заслуженого ансамблю пісні і танцю України «Колос», що в селищі Торчин Луцького району, налічує понад піввіку. «Колос» є гордістю народного мистецтва України, ним зачаровувався і зачаровується світ...

Анастасія ФІЛАТЕНКО

Творча біографія народного заслуженого ансамблю пісні і танцю України «Колос», що в селищі Торчин Луцького району, налічує понад піввіку. «Колос» є гордістю народного мистецтва України, ним зачаровувався і зачаровується світ. «Колос» виступав на різних континентах світу — в Європі, Азії, Африці, Кубі та й інших країнах

Про ансамбль багато написано як у місцевій, так і зарубіжній пресі. Одним з літописців, якщо так можна сказати, творчих доріг і здобутків ансамблю є колишній начальник обласних управлінь культури та преси й інформації Володимир Денисюк. Йому, можна сказати, поталанило побувати разом з «Колосом» у багатьох країнах світу, де ансамбль пісні і танцю брав участь у фольклорних фестивалях. Після поїздок, як правило, з’являлися його публікації у місцевій пресі з цікавими деталями, адже він був співучасником тих пам’ятних для народних артистів подій.
А нещодавно видавництво «Надстир’я» випустило у світ документальну книгу Володимира Денисюка «Мистецький шлях «Колоса». Кожен шанувальник мистецтва цього самобутнього колективу має можливість разом з автором та його учасниками пройти творчий шлях, який вмістив понад 50 літ, стати свідками його народження, становлення і світової слави. Читач книги матиме приємність запізнатися з його першим художнім керівником, заслуженим працівником культури, кавалером кількох орденів, воістину садівником пісенного саду Анатолієм Шаповим, котрий 30 літ незмінно був його творцем і натхненником. Поряд з ним творчо зростали балетмейстер, керівник оркестру заслужені працівники культури Микола Полятикін, Ярослав Найда, хормейстер, віртуоз-баяніст, співак, нинішній художній керівник «Колоса» народний артист України Олександр Огородник. Автор тепло розповідає на сторінках книги про цих людей, як і про тих, хто становив основу ансамблю. У книзі вміщено немало фотознімків як з архіву Володимира Денисюка, так і ансамблю, які зупинили миті літ минулих і сучасних, є історією цього колективу.
Читачі уявно подорожуватимуть з «Колосом» Італією і Єгиптом, Францією та Шотландією, «побувають» у Пуерто-Ріко та в німецьких друзів ансамблю в Люхові й в інших країнах і містах. А ще дізнаються про творчу співпрацю керівника ансамблю, композитора Олександра Огородника з волинськими поетами і чи не в першу чергу Василем Геєм, у парі з яким видали навіть пісенну книгу «І піснею хата багата».
Книга «Мистецький шлях «Колоса» буде цікавою як її учасникам, так і нащадкам тих, кого вже немає з нами, але які лишили свій незабутній творчий слід, кожному, хто захоче докладніше дізнатися про «Колос», його творців, пісенні дороги Волинню, Україною, світом. На передостанній сторінці надруковано імена і прізвища тих, хто очолює нині «Колос», його учасників на 1 січня 2005 року. Завершує книгу пісня О. Огородника на слова В. Гея «Колос» нашої долі».

Telegram Channel