Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Як сільський  умілець «щелепи крокодила» змайстрував

Майстер на всі руки - і плужка змайструє і тракторець та комбайн підремонтує.

Фото Олени Бичкової

Як сільський умілець «щелепи крокодила» змайстрував

Ні вихідних, ні вільного часу Володимир Брой із Троянівки не має. Працюючи землевпорядником у сільській раді, він вправно порядкує і на своєму наділі, а в минулому навіть очолював сімейне фермерське господарство

Майстер на всі руки - і плужка змайструє і тракторець та комбайн підремонтує. Навіть саморобного агрегата до трактора для корчування кущів може змайструвати, і, що головне, – не гіршого від заводського, що носить назву «Щелепи крокодила».

Родом із Хряська, Володимир потрапив до Троянівки після закінчення сільськогосподарського вишу в Дублянах. У місцевому радгоспі працював завідуючим фермою. А на початку дев’яностих створив невелике фермерське господарство.

- Обробляли з родичами 22 гектари землі, - вертається у минуле мій співрозмовник, - вирощували зернові, мав свою техніку, паливо брав наперед за майбутній урожай. Та щоб мати прибуток від землі, треба аби закупівельні ціни на сільгосппродукцію відповідали затратам, бо це ж лише цьогоріч, наприклад, картопля в ціні.

Фермерське господарство проіснувало п’ять років, потім бувший фермер скуштував і підприємницького хліба, займаючись лісопильним виробництвом. «Пережив усі перевірки», - каже селянин.

Майстер на всі руки - і плужка змайструє і тракторець та комбайн підремонтує.

Підростали діти, а їх у подружжя Броїв немало й небагато – п’ятеро. Чотири дорослих синочки і школярочка-дочка. «Зрозуміло, що господарство потрібно було тримати чимале – дітей ростити, вивчити треба, четверо студентів було в один час - продовжує Володимир Михайлович. – Корови, свині, кролі, птиця… Коней, щоправда, не було, бо ж є «залізний коник» на подвір’ї. Комбайна я тоді перший у селі купив. Зацікавившись сільськогосподарською технікою, разом із старшими синами-двійнятами Павлом та Петром – поїздили по світу – побували на ринках техніки у Франції, Бельгії, Голландії. Німеччині, Польщі. Для Петра це стало початком власного бізнесу – він зайнявся продажем сільськогосподарської техніки».

І комбайна, і трактора Володимир Михайлович сам підремонтувати може, як і змайструвати щось, бо ж має верстати вдома.

«Ото був у Нових Червищах, то побачив двокорпусний плуг в одного із господарів. «Сфотографував» очима, добре обдивившись, і вже маю такого в господарці.

Мудрував як допомогти орендарям від кущів звільнити площі, що взяли в оренду в сільській раді. Знайшов в Інтернеті кущорвач «Щелепа крокодила» польського виробництва. Спочатку заготовки робив, а вже під час літньої відпустки над агрегатом до трактора Маніту 730 мудрував. І знаєте - вийшло!

Перші випробування вже кущорвач мій пройшов - сини Іван та Володя осідлали того залізного «крокодила», навчились на ньому працювати. Для ТзОВ «Агро-Стохід» очищали вже площі, з яких 3,5 га були суцільні зарослі кущів. Завдання сини виконали добре. Та й «Щелепи крокодила» не підвели, без особливих поломок працювали. Керівник товариства був задоволений роботою, встигли на тій площі й зернові посіяти на зиму», - розповідає мій співрозмовник.

Робочий день господаря починається пів шостої ранку – треба ж до роботи встигнути живність нагодувати, бо ж дружині, яка на пенсії вже, роботи теж вистачає. Обробляють 5 гектарів поля, сини в поміч приходять. Сіють пшеницю, тритикале, жито, овес. Мають дерть для худоби, а господар вже мудрує як то й своє борошно мати, бо ж привезли із Польщі млинок несправний, то він уже довів його до ладу.

Вже не один рік тримають свиноматок. Для Машки, Дашки та Фросі й кавалер є у хліві. «Зазвичай приплід – 10-13 поросяток, одного разу аж 18 було народилось, - розповідає Володимир Михайлович. – Довелось їх наполовину розділити і по черзі до матері годувати пускати, згодом сильніших відокремили і підгодовували. Вижили всі».

Має господар і теплицю, - огірки, помідори та перець зрошує крапельним поливом, екологічно чиста продукція на столі з весни до осені. Планує й про опалення в теплиці подбати. А ще розводить у ставках рибу та задумується над тим, як власноруч змайструвати вулики.

Слухаючи про бажання розводити ще й бджіл, приходить на думку, що й саме подружжя Броїв, як ті сумлінні крилаті трудівниці, невтомно працюють на рідній землі.

Олена БИЧКОВА


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel