Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Держава відмовилася фінансувати зйомки українського фільму про Голодомор (Відео)

Яків Дробот максимально стримав голод і врятував життя майже трьох тисяч жителів свого села.

Facebook/YakivFilm

Держава відмовилася фінансувати зйомки українського фільму про Голодомор (Відео)

Завершились зйомки першого тизеру української стрічки «Яків» про реального чоловіка, Якова Дробота, який на посаді голови колгоспу у селі Великий Хутір на Черкащині рятував людей від Голодомору, не допустивши смертей і канібалізму. Втім, зараз, на третьому році роботи над картиною все ще незрозуміло, коли вдасться її завершити

В інтерв'ю «Радіо Свобода« режисерка фільму  Вікторія Трофіменко пояснила причини такої ситуації.

 

 «У серпні ми пройшли пітчинг Держкіно, начебто було затверджено фінансування, але потім відбувся перегляд цього рішення, і ми потрапили до списку тих, кого не підтримують цього року. Тобто ми маємо пітчингуватися наступного року, тому було важливо зняти цей тизер, щоб знайти гроші на фільм... Тому ми будемо востаннє подаватися на пітчинг Держкіно. Там така система, що можна тільки тричі це робити», – розповіла пані Вікторія.

Для мене це архіважливо, бо я не заїжджий режисер, для якого Голодомор – це просто яскрава тема, з якою цікаво працювати, для мене це тема, яку я несу на генному рівні.

Вона каже, що, якби творці картини отримали фінансуання, яке їм обіцяли, то вона могла би вийти у прокат у 2021-му, але нині ситуація не зрозуміла. 

«Для мене це архіважливо, бо я не заїжджий режисер, для якого Голодомор – це просто яскрава тема, з якою цікаво працювати, для мене це тема, яку я несу на генному рівні. Це моя історія, моєї сім’ї, усіх, хто тут живе. Я розумію відповідальність. Тому якість – дуже важлива.» – підсумувала режисерка..

Telegram Channel