Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Ще не зароблені «бурштинові» гроші вже поділили

Від приватизації очікується надходження до Державного бюджету 12-ти мільярдів гривень.

ФОТО: ТСН

Ще не зароблені «бурштинові» гроші вже поділили

Рахункова палата України застерігає: незароблені гроші рахувати не варто

Про це заявив її голова Валерій Пацкан в ефірі телеканалу «Рада». Він вважає, що включення до Державного бюджету на 2020 рік надходжень на основі ще не прийнятих законів про легалізацію грального бізнесу і регулювання видобутку бурштину створює ризики ненадходження відповідних доходів.

- Ці надходження до бюджету поки що не підкріплені законодавчими актами, – наголосив він. - Я дуже хочу, щоб ми побачили реальні законодавчі акти. Сподіваюсь, що закони по гральному бізнесу і бурштину будуть проголосовані. І ми будемо отримувати реальні надходження до бюджету. Як і в який спосіб – це буде регулюватися виключно на рівні законів.

Регулювання видобутку бурштину створює ризики ненадходження відповідних доходів.

Відповідно до Держбюджету 2020 року Уряд розраховує на надходження понад 4-х мільярдів гривень від грального бізнесу і пімівмільярда гривень від видобутку, переробки і реалізації бурштину.

Валерій Пацкан наголосив, що законопроєкти, які відрегулюють діяльність у зазначених сферах, ще знаходяться на розгляді у профільних комітетах Верховної Ради України.

- Рахункова палата, аналізуючи проєкти державних бюджетів, неодноразово наголошувала на необхідності дотримуватися норм Бюджетного і Податкового кодексів, – зауважив її голова. - Неприпустимо включати до бюджету додаткові надходження від ще не прийнятих законодавчих змін. Для дотримання збалансованості бюджетних показників на 2020-й  належало б прийняти відповідні законопроєкти до затвердження бюджету на наступний рік. Неприйняття цих законів або прийняття в іншій редакції посилить ризик ненадходження до Державного бюджету відповідних доходів.

Крім того від приватизації очікується надходження до Державного бюджету 12-ти мільярдів гривень.

Валерій Пацкан висловив сподівання, що наступного року, на відміну від попередніх, надходження до Державного бюджету від приватизації будуть реальними, а не лише запланованими.

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel