Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
28 листопада - початок Різдвяного посту: календар харчування

Різдвяний піст триває 40 днів.

unian

28 листопада - початок Різдвяного посту: календар харчування

Цей піст ще назвают Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам’яті святого апостола Пилипа

Мета посту - приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви - Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.

Основу пісного столу складають овочі, каші, бобові та гриби. В окремі дні дозволяється поласувати рибою й випити вина.

Основу пісного столу складають овочі, каші, бобові та гриби. В окремі дні дозволяється поласувати рибою й випити вина.

Календар харчування Різдвяного посту 2019-2020 по днях:

28 листопада, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

29 листопада, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

30 листопада, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

1 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

2 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

3 грудня, вівторок – можна дозволити собі варену їжу з олією, рибу і трохи вина

4 грудня, середа – Введення в храм Пресвятої Богородиці. З нагоди свята можна побалувати себе стравами з олією, рибою і вином

5 грудня, четвер – їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

6 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

7 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

8 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

9 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

10 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

11 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

12 грудня, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

13 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

14 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

15 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

16 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

17 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів

18 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

19 грудня, четвер – Святителя Миколая. У свято можна поласувати вареною їжею з олією, стравами з риби та морепродуктів, випити трішки вина

20 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

21 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

22 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

23 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

24 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

25 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

26 грудня, четвер – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

27 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

28 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

29 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино

30 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

31 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

1 січня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

2 січня, четвер – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби

3 січня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед

4 січня, субота – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

5 січня, неділя – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби

6 січня, понеділок – Святвечір. У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. Ввечері 6 січня з появою першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.

Telegram Channel