28 листопада - початок Різдвяного посту: календар харчування
Цей піст ще назвают Пилипів, бо він починається на наступний день після святкування пам’яті святого апостола Пилипа
Мета посту - приготувати віруючих до зустрічі одного з головних свят Церкви - Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Різдвяний піст триває сорок днів.
Основу пісного столу складають овочі, каші, бобові та гриби. В окремі дні дозволяється поласувати рибою й випити вина.
Основу пісного столу складають овочі, каші, бобові та гриби. В окремі дні дозволяється поласувати рибою й випити вина.
Календар харчування Різдвяного посту 2019-2020 по днях:
28 листопада, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
29 листопада, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
30 листопада, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
1 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
2 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
3 грудня, вівторок – можна дозволити собі варену їжу з олією, рибу і трохи вина
4 грудня, середа – Введення в храм Пресвятої Богородиці. З нагоди свята можна побалувати себе стравами з олією, рибою і вином
5 грудня, четвер – їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
6 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
7 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
8 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
9 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
10 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
11 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
12 грудня, четвер – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
13 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
14 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
15 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
16 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
17 грудня, вівторок – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів
18 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
19 грудня, четвер – Святителя Миколая. У свято можна поласувати вареною їжею з олією, стравами з риби та морепродуктів, випити трішки вина
20 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
21 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
22 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
23 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
24 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
25 грудня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
26 грудня, четвер – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
27 грудня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
28 грудня, субота – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
29 грудня, неділя – варена їжа з олією, страви з риби та морепродуктів, вино
30 грудня, понеділок – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
31 грудня, вівторок – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
1 січня, середа – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
2 січня, четвер – варена їжа без олії: каші, супи, овочі, гриби
3 січня, п’ятниця – сухоїдіння: хліб, вода, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед
4 січня, субота – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
5 січня, неділя – варена їжа з олією: каші, супи, тушковані овочі, гриби
6 січня, понеділок – Святвечір. У переддень Різдва слід дотримуватися сухоїдіння: вживати хліб, воду, сіль, сирі фрукти та овочі, сухофрукти, горіхи, мед. Ввечері 6 січня з появою першої зірки на небі, що сповіщає про народження Ісуса Христа, православні сідають за святкову трапезу: до столу подають 12 пісних страв, першою із яких прийнято їсти кутю. Кутя – це пісна каша із пшениці, рису чи перлової крупи, зварена на воді, присмачена медом, родзинками, горіхами, маком, сухофруктами або цукатами.