Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Виборчий кодекс «від Зеленського» перетворить Україну на Північну Корею, – Гончаренко

Гончаренко: 95 квартал перетворює Україну на Північну Корею.

ЄС.

Виборчий кодекс «від Зеленського» перетворить Україну на Північну Корею, – Гончаренко

Зміни до Виборчого кодексу, які подані президентом Зеленським та його депутатами, порушують конституційні права українців і означають згортання демократії в Україні. Про це заявив народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко в інтерв’ю журналістам

«Виборчі моделі можуть бути різними, але якщо влада отримує інструмент прибирання з виборів незручних кандидатів – це кінець демократії. Це вже не вибори. Це пряме порушення того, за що люди виходили і на Майдани неодноразово в Україні, і того, на чому Україна базується як демократична держава. Бо якщо в нас немає вільного вибору людей – це вже не демократична держава, це вже щось інше», – сказав депутат.

«Фактично робиться новий документ. Цей документ на тисячу сторінок, і зараз нам його виносять і кажуть – голосуйте. Ми навіть деякі речі ще не знаємо, що вони там змінили», – сказав Олексій Гончаренко.

«Сьогодні замість всього цього нам пропонують у турборежимі, за 10 хвилин між обідом і ланчем проголосувати правила для 40 мільйонної країни як обирати всю владу від президента до депутата місцевої ради», – сказав представник фракції «Європейська Солідарність».

Депутат зауважив, що свого часу Виборчий кодекс розглядався майже місяць у парламенті і обговорювали кожну правку.

«Сьогодні замість всього цього нам пропонують у турборежимі, за 10 хвилин між обідом і ланчем проголосувати правила для 40 мільйонної країни як обирати всю владу від президента до депутата місцевої ради», – сказав представник фракції «Європейська Солідарність».

За його словами, хочуть повернути те, чого в Україні не було 15 років – можливість ЦВК зняти з реєстрації кандидатів в президенти, в народні депутати. «Це означає, що тепер будь-який опозиціонер, будь-який незручний кандидат може бути знятий просто ЦВК, без суду», – сказав він. Депутат назвав цю пропозицію катастрофою і зазначив, що це пряме порушення конституційного права кожного громадянина бути обраним на виборах.

«Це означає, що тепер будь-який опозиціонер, будь-який незручний кандидат може бути знятий просто ЦВК, без суду»

Зокрема передбачено, що ЦВК може скасувати реєстрацію кандидата, якщо вирішить, що реєстрація цього кандидата вводить в оману виборців. «Що це взагалі таке? Це Виборчий кодекс, закон чи це анекдот?» – прокоментував цю законодавчі ініціативу Олексій Гончаренко.

За словами депутата, також причиною для зняття кандидата хочуть визначити подачу недостовірних даних. Він зауважив, що помилки при подачі документів не виключені і можливі, однак треба дати кандидату можливість їх виправити, а не одразу ж скасовувати його реєстрацію.

«Навіть в Російській Федерації без суду не можна зняти кандидата. А нам пропонується просто Зе-диктатура на виборах», – заявив він.

«Що це взагалі таке? Це Виборчий кодекс, закон чи це анекдот?»

«Це робиться для того, щоб ваш вибір, шановні українці, завтра вже нікому не був потрібен. Щоб зібралась творча група 95 кварталу і оголосила, кого хоче народними депутатами просто так», – додав політик. Депутат підкреслив, що народ визначає, який кандидат чи політична сила мають перемагати на виборах, а функція ЦВК лише в тому, щоб забезпечити процес і порахувати голоси.

«А вони пропонують зовсім іншу історію. І ця історія – це така «Північна Корея», – резюмував Гончаренко.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel