Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Хобі стало бізнесом: молоде подружжя виготовляє вдома шоколадні цукерки

Працюють тільки із чорним німецьким шоколадом, додають масло і жодного цукру.

Молодий буковинець

Хобі стало бізнесом: молоде подружжя виготовляє вдома шоколадні цукерки

Майже два роки цим займається подружжя з Чернівців для друзів чи знайомих, а завдяки їм з’являються нові клієнти

Цукерки роблять із 80-відсоткового шоколаду, додаючи лише масло. Цукру – ні грама. Роблять чотирьох видів: з курагою, чорносливом, асорті-горіхами та з вишнею, настояною на коньяку, пише molbuk.ua. Цукерки можуть зберігатися два-три місяці.

– Якщо є замовлення, то ввечері донечку Єву вкладаємо спати, – каже Аня, – а самі робимо цукерки. Нашому шоколаду ми навіть придумали назву – «Євуся-солодуся», на честь доньки.

Ні в Юри, ні в Ані немає спеціальної освіти кондитера чи технолога. Хочуть потрапити до Львова на майстерклас із виготовлення шоколаду.

«А чому ви не хочете це робити на замовлення? Зробіть для мене». Це був наш перший клієнт, а далі все закрутилося.

Юрій працює у філармоні, паралельно встигав працювати у ресторані офіціантом – п’ять років. Мав можливість побачити, як треба працювати із шоколадом. Якось вирішив зробити курагу у шоколаді». Знайома запитала: «А чому ви не хочете це робити на замовлення? Зробіть для мене». Це був наш перший клієнт, а далі все закрутилося.

Коли з’явилися перші замовники, почали шукати коробки для пакування, аби цукерки мали гарний вигляд. Найбільше замовлення – тисячу цукерок - робили для весілля на 250 людей. Упаковували 250 коробок по чотири штучки майже 10 днів. Самі ж цукерки майже не їдять, бо не солодкоїжки.

– Ми робимо тільки чотирьох видів, – розповідає Аня. – Курагу в шоколаді, зверху зі стружкою з білого шоколаду, з горіхом (мигдаль, кеш’ю, фундук, арахіс і фісташки, вишню настоюємо на коньяку, і з чорносливом, у якому – мигдаль.

– Цукерки зовсім не шкідливі, – каже Аня. – Працюємо тільки із чорним шоколадом, був бельгійський, тепер німецький беремо. Додаємо масло і все, жодного цукру. Розтоплюємо, витримуємо температуру і заливаємо у форми. Шоколад беремо тільки 80 відсотковий. Наші цукерки беруть навіть для тих, у кого неважка форма діабету. Якщо у шоколаді є понад 80 відсотків какао, але тоді він гіркий. У нас же цукерки і не солодкі, і не гіркі. Ціна немаленька – одна цукерка вартує 12 гривень. Але ми майже не робимо націнку, бо дуже собівартість дорога. Всі горіхи – це 600-700 гривень за кілограм.

Процес виготовлення триває три-чотири години.  Чорнослив і курагу піддають термообробці, заливають кип’ятком. Горіхи нарізають. Чорнослив треба нашпигувати горішками. Форми мають бути сухі. Дві-три години цукерки застигають у холодильнику. І далі – у коробки. Роблять все обоє. Хіба Юра трішечки головний, каже дружина. Весь посуд і поверхню дезинфікують, працюють у фартушках та рукавичках, бо переконані - айважливіше – чистота й акуратність.

– Коли шоколад топиться, запах по всій квартирі, але коли робимо цукерки, не маємо звички попробувати чи з’їсти.

Подружжя Гавриляків зізнається, що в майбутньому хотіли би своє шоколадне хобі зробити бізнесом.

Telegram Channel