Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У науковій бібліотеці вшанували славну княжну

Галшка Гулевичівна – одна з найвідоміших меценаток ХVІІ століття.

Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки

У науковій бібліотеці вшанували славну княжну

у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбувся вечір історичного портрету, присвячений пам’яті Галшки Гулевичівни (Єлизавети Василівни Гулевич) – однієї з найвідоміших меценаток ХVІІ століття, засновниці Київського та Луцького братств. Її місцем народження історичні джерела називають село Затурці, де вона з’явилася на світ 1575 року. Померла 1642 року і була похована на території Луцького братського монастиря

В історію України Галшка Гулевичівна ввійшла ще й тим, що заповіла свої статки – садибу з землями в Києві – 15 жовтня 1615 року для заснування монастиря, шпиталю і школи для дітей, поклавши початок заснуванню Київської братської школи.

Останні літа Галшки Гулевичівни, яка твердо стояла на обороні православ’я, пройшли в Луцьку, де вона оселилася по смерті чоловіка Стефана Лозки. Брала участь у діяльності Луцького Хресто-Воздвиженського братства. За заповітом, незадовго до смерті передала свої кошти на потреби Луцького братського монастиря.

За заповітом, незадовго до смерті передала свої кошти на потреби Луцького братського монастиря.

Поряд із бібліотекою організатором вечора виступив Волинський союз українок, який носить ім’я Галшки Гулевичівни. Його керівник – Любов Ганейчук під час перебування в міському депутатському корпусі домоглася перейменування вулиці Паші Савєльєвої в Старому місті на вулицю Галшки Гулевичівни.

 

 Під час вечора історичного портрету виступили отець Василь, настоятель Хресто-Воздвиженської церкви у Луцьку, виконувач повноважень Луцького міського голови, секретар міської ради Григорій Пустовіт, кавалер ордену княгині Ольги ІІІ і ІІ ступенів Любов Ганейчук. Прозвучали поетичні рядки Тетяни Байди-Барбелюк, Валентини Штинько у виконанні провідних бібліотекарів Ірини Пантолік, Марії Лавренюк. Уривки з історичних документів зачитали бібліотекарі Наталія Хомяк, Анна Гут. Автор сценарію, модератор вечора – Ольга Кириченко, завідувач відділу бібліотеки.

Джерело: Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека ім. Олени Пчілки
Telegram Channel