Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Чоловік загиблої в авіакатастрофі волинянки у Бориспільському аеропорту не відходить від портрета дружини...

Вічна пам'ять!

ВолиньPost

Чоловік загиблої в авіакатастрофі волинянки у Бориспільському аеропорту не відходить від портрета дружини...

Вранці на другий день Різдва Христового Україну сколихнула жахлива звістка: авіалайнер Boeing 737 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ) розбився невдовзі після вильоту з аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані. Літак регулярного рейсу PS 752 Тегеран–Київ мав прибути до Міжнародного аеропорту «Бориспіль»

Катастрофа сталася близько 4:30 за київським часом. «Boeing» впав через шість хвилин після того, як піднявся у повітря. Коли зв'язок з літаком зник, він перебував на висоті 2400 метрів і встиг набрати швидкість близько 500 кілометрів на годину.

На рейс були зареєстровані 169 пасажирів. Однак, за даними РНБО, двоє з них, громадяни України, на нього не сіли. Всі 176 людей (167 пасажирів і 9 членів екіпажу), серед яких – 13 дітей, багато молоді, студентів, загинули. Серед загиблих пасажирів українського літака, що розбився в Ірані, були громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Німеччини, Великої Британії, а також 11 громадян України: 2 пасажирів та 9 членів екіпажу.

У числі останніх – уродженка міста Нововолинська двадцятип’ятирічна Юлія Сологуб. Дівчина народилася і виросла у шахтарському місті. В 2012 році успішно закінчила НВК «ЗОШ №1 – колегіум». Директор навчального закладу Сергій Мороз зазначив, що Юлія була дуже хорошою ученицею, відповідальною і активною, в її атестаті значилися найвищі оцінки й лише три дев’ятки. І він, і класний керівник Людмила Максимович та всі вчителі приголомшені трагедією і глибоко співчувають родині своєї колишньої учениці.

Вдалося поспілкуватися з шкільною подругою Юлії, яка зараз проживає у Львові. Вона, попросивши не називати її імені, розповіла, що вони разом навчалися з 3-го по 9-й клас,дружили, потім їхні шляхи розійшлися. Але спогади дитинства – найтепліші. Юля була дуже весела, розумна й досить цілеспрямована дівчина. Мала гарне біле волосся, тому за нею упадало чимало хлопців. Понад усе любила свою маленьку сестричку Софійку, часто з нею гуляла.

У дівчини була мета – і вона невпинно йшла до неї. Закінчила Київський національний лінгвістичний університет. Бортпровідником працювала майже півроку. Торік вийшла заміж. Будувала плани, яким не судилося здійснитися. Не можна без сліз і трепету дивитися на фото, які викладають на різних сайтах. Юлин чоловік у Бориспільському аеропорту, там, де виставили фото загиблих в Ірані членів екіпажу, не відходить від її портрета, цілує його і на колінах просить вибачення у дружини… Там зібралися інші родичі загиблих…

На фесбучній сторінці уродженки Нововолинська, відомої письменниці Олександри Шутко прочитала: «Щойно зателефонувала мама, сказала, що у тому рейсі з Ірану загинула донька її співробітниці, родом з Нововолинська. Вона закінчила університет (іноземні мови) у Києві, де й жила. У неї гостювала на свята її мама, яка вчора ввечері провела доньку на рейс і повернулася вночі додому, до Нововолинська. Приїхавши, взнала таку жахливу новину і не тямить себе від горя. Світла пам’ять усім загиблим…»

Тепер у всіх одне питання: що стало причиною аварії повітряного судна? В авіакомпанії МАУ заявили, що літак, вироблений у 2016 році, був справний, він пройшов останнє планове технічне обслуговування перед вильотом 6 січня, і не припускають помилку екіпажу.

Іранські ЗМІ назвали попередньою причиною катастрофи «технічні несправності». Водночас йорданське видання Al-Hadath повідомило, що так могли випадково збити ракетою. У ніч на 8 січня Іран завдав ракетного удару по двох військових базах США в Іраку. Це стало відповіддю на загибель іранського генерала Касема Сулеймані, якого 3 січня убили недалеко від Багдада за наказом президента США Дональда Трампа.

У посольстві України в Ірані наголосили, що причиною авіакатастрофи, за попередніми даними, стала аварія двигуна, версія теракту або ракетної атаки виключається. В коментарі сайту «Цензор. Нет», секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що зараз розглядається чотири версії авіакатастрофи літака МАУ в Тегерані, серед яких- ураження зенітною ракетою російського ЗРК «ТОР». Серед інших версій Данилов назвав зіткнення з БПЛА або з іншим літаючим об'єктом, руйнування і вибух двигуна з технічних причин, вибух всередині літака в результаті теракту. За його словами, українська сторона має намір провести пошуки уламків зенітної ракети.

У неї гостювала на свята її мама, яка вчора ввечері провела доньку на рейс і повернулася вночі додому, до Нововолинська.

Секретар РНБО повідомив, що до складу комісії з розслідування авіакатастрофи, яка вирушила до Ірану, увійшли фахівці, які беруть участь в міжнародному розслідуванні авіакатастрофи «Боїнга МН17», а також в експертизі фрагментів російської зенітної ракети «Бук», яка збила малайзійський літак.

За дорученням Президента Володимира Зеленського при Раді національної безпеки й оборони України створили оперативний штаб, до складу штабу увійшли прем’єр-міністр України, міністр закордонних справ, міністр оборони, міністр внутрішніх справ, голова Служби безпеки, голова Служби зовнішньої розвідки та голова Державної служби з надзвичайних ситуацій. На час встановлення обставин авіакатастрофи всі українські авіакомпанії тимчасово припинять польоти у повітряному просторі Ірану.

В Україні 9-те січня оголосили днем жалоби у зв’язку з авіакатастрофою літака МАУ під Тегераном. Зауважимо, що іранський уряд теж назвав 9 січня днем національної жалоби після жахливої катастрофи пасажирського літака української авіакомпанії та тисняви на похоронах керівника Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані у його рідному місті Керман. Вселенський патріарх Варфоломій висловив співчуття з приводу катастрофи літака «Міжнародних авіаліній України», загибелі пасажирів та членів екіпажу.

…До місця, де розміщені фотографії загиблих, нескінченним потоком несуть живі квіти. Екіпаж не загинув – він пішов у небо. А з ним – і волинянка Юлія. Вічна їм пам’ять…

P.S. Коли матеріал був готовий до друку, в РНБО заявили про те, що зараз розглядається сім версій причин авіакатастрофи.

Роксолана Вишневич


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel