Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
У Луцьку за 2 тижні —2 випадки скарлатини

Щоб уникнути інфекції гуляйте на свіжому повітрі і дотримуйтеся гігієни!

myworldwiki.com

У Луцьку за 2 тижні —2 випадки скарлатини

ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що у 2019 році в області було зареєстровано 446 випадків цього захворювання, 99,6% недужих – діти до 17 років

Більше половини потерпілих від скарлатини -- вихованці дитсадків і шкіл. Захворюваність реєструвалась у всіх районах, проте найвищі показники в Луцькому, Камінь-Каширському районах та м.Луцьку.

За 2 тижні поточного року уже маємо 2 випадки скарлатини у м.Луцьку.

Для захворювання характерна осінньо-зимова сезонність. Джерелом інфекції є хвора людина або носій стрептококів. Скарлатиною можна заразитися повітряно-крапельним шляхом, а також через іграшки та побутові предмети.

Скарлатина — це одна із поширених дитячих некерованих інфекцій. Збудником є ß-гемолітичний стрептокок групи А, який викликає симптоми загальної інтоксикації (підвищення температури тіла, головний біль, загальна слабкість), ангіну та характерний висип на шкірі.

Скарлатиною можна заразитися повітряно-крапельним шляхом, а також через іграшки та побутові предмети.

Висипання з’являються на 1-2 день хвороби та сконцентровані на згинальних поверхнях кінцівок, природних складках, передній і боковій поверхні шиї, боковій поверхні тулуба, животі. Чистий носогубний трикутник  є характерною ознакою інфекції.

Спочатку на язиці з’являється білий наліт, проте за 4-5 днів він поступово зникає і язик набуває яскраво-малинового кольору з набряклими сосочками.

Лікування хвороби обов’язково включає курс антибіотиків, оскільки стрептокок може вражати нирки, суглоби, мигдалики. Пацієнтам із тяжкими формами скарлатини, з ускладненнями та за епідемічними показами рекомендована госпіталізація.

Щеплення від скарлатини немає, проте перехворівши одного разу, людина стає практично невразливою перед інфекцією – формується пожиттєвий імунітет.

Щоб уникнути зараження, провітрюйте приміщення, гуляйте на свіжому повітрі, уникайте контакту з хворими людьми, мийте руки після вулиці та перед їжею, радять фахівці Волинського обласного лабораторного центру.

Telegram Channel