Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Ігор Гузь: «Всі 12 ОТГ, утворені в 19 окрузі, повинні існувати й надалі»

Гузь: В моєму окрузі повинні залишитися всі існуючі ОТГ.

Фото із сторінки Ігоря Гузя у Фейсбуці.

Ігор Гузь: «Всі 12 ОТГ, утворені в 19 окрузі, повинні існувати й надалі»

Про це заявив народний депутат Ігор Гузь, звертаючись до членів робочої групи, що зібралася в облдержадміністрації, щоб обговорити моделі адміністративно-територіального устрою базового рівня Волинської області

 

 Про це йдеться у дописі нардепа на його сторінці у Фейсбуці.

«Це - спільна позиція усіх 12 голів об’єднаних територіальних громад округу № 19, моя особиста і моєї команди. У моєму виборчому окрузі всі 12 ОТГ були сформовані ще у 2017 році й це ті громади, які пройшли довгий шлях перепон, але сформувалися і функціонують сьогодні. Вони мають право на слово», - сказав Ігор Гузь.

Зустріч була дуже емоційною, зазначає детутат і продовжує:

«На ній були присутні, окрім парламентарів від Волині, представники апарату Волинської ОДА, голови ОТГ та їхні заступники, експерти з питань децентралізації та економічного розвитку.

Відповідно до перспективного плану Волині, з метою завершення реформи децентралізації загалом в Україні, в області передбачено створити 54 об’єднані громади.

Відповідно до перспективного плану Волині, з метою завершення реформи децентралізації загалом в Україні, в області передбачено створити 54 об’єднані громади. Більшість із них уже сформовані. Та є частина сільських рад, які досі за 5 років так і не визначилися, до кого їм приєднатися.

«Ті території, які, на жаль, за 5 років не об’єдналися – можна дискутувати, як їх приєднати. Але в моєму окрузі повинні залишитися всі існуючі ОТГ. Єдине, доєднати там окремі сільські ради, але з цього приводу великих дискусій немає. Так, кабмін керується показниками, які доведені обласній адміністрації, а це такі, як кількість населення, економічна спроможність і т.д. Окремі громади мого округу не проходять по цих показниках і про це знають голови громад. Я це теж розумію і знаю. 24 січня у комітеті з питань місцевого самоврядування в Києві ми з колегами будемо всі ці питання відстоювати», - розповів депутат.

З його слів, у прийнятті таких важливих рішень буде й політична складова. На його думку, прикрий факт, що Волинь – єдина область в Україні, яка досі не представила консолідованого варіанту об’єднання громад і документи зі столиці на доопрацювання повертали вже двічі.

Прикрий факт, що Волинь – єдина область в Україні, яка досі не представила консолідованого варіанту об’єднання громад і документи зі столиці на доопрацювання повертали вже двічі.

«Хтось каже, що повинно бути більше громад, а хтось каже – менше. Там, де будуть не зовсім спроможні громади, держава їх спонсоруватиме. І хтось тоді скаже: давайте менше ОТГ, щоб вони були спроможними. Я вважаю, що нічого страшного, якщо на наступні 2-3 роки у нас будуть громади, які матимуть шанс підтягнутися, і все одно рано чи пізно держава їх у певний спосіб ліквідує.

Але, наприклад, мерія Нововолинська озвучила позицію, що вона не зацікавлена в приєднанні до міста ні Поромівської, ні Литовезької громад. І це політичне рішення. Грядівська і Грибовицька сільради – питань немає і вони йдуть у Нововолинськ. Володимир-Волинська міськрада – вона не зверталася ні до Заріччя, ні до Овадного, щоб приєднувати території до міста. Друзі, давайте це враховувати. Тобто, ми не можемо приєднувати громади, якщо два міста в цьому не зацікавлені», - підсумував нардеп.

 

Telegram Channel