Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У Луцьку показали Лазарчукові скарби

Батьківська хатина художника в Уховецьку.

Сергій НАУМУК

У Луцьку показали Лазарчукові скарби

У Художньому музеї відкрили виставку творів Андроника Лазарчука

Художньо-меморіальна виставка «Андроник Лазарчук: родом з Волині, серцем – з Україною» відкрилася у рамках відзначення 150-річчя від дня народження українського художника, педагога та культурного діяча.

Запросила до діалогу усіх присутніх завідувачка Художнього музею Зоя Навроцька. Вона розповіла, що колекція творів має свою історію і повертає нас у час, коли жив художник. Адже на його полотнах ми бачимо вже давно втрачений світ старої  Волині та Полісся.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Поліщук та заступник начальника управління культури, з питань релігій та національностей Віталій Стрільчук запевнили, що влада докладатиме зусиль, аби зберегти творчий спадок художника.

Правнучка художника Маргарита Лазарчук, яка відвідала виставку, зазначила: «Коли ти є членом такої славетної родини, то головне – це можливість передати дітям розуміння значення художника».

Найцікавіше про життя та творчість нашого земляка розповіла головний «лазарчукознавець», співробітниця Художнього музею Тамара Левицька. Його картини брали участь у виставках у Франції. Окрім пейзажів Андроник Лазарчук часто малював близьких людей. Відомо 4 портрети його дружина та 14 портретів доньки Олени. Саме остання доклала чимало зусиль для збереження творчої спадщини батька. Його роботи зберігаються у кількох музеях України. Росії та в приватних збірках.

Він був знайомий з Косачами, співпрацював з журналами «Молода Україна» та «Рідний край», які редагувала і, фактично, видавала Олена Пчілка.

– Він був знайомий з Косачами, співпрацював з журналами «Молода Україна» та «Рідний край», які редагувала і, фактично, видавала Олена Пчілка, – розповіла Тамара Леонідівна.

Директор Ковельського історичного музею Маргарита Матвійчук розповіла, що в їхньому закладі зберігається оригінал автобіографії Лазарчука. Копію документа вона передала в Художній музей. Вона нагадала, що свого часу в Ковелі хотіли відкрити музей Лазарчука, але так і не зробили цього.

Голова правління благодійного фонду Івана Омелянюка «Волинь – Україна» Галина Голубович повідомила, що в рідному селі Лазарчука Уховецьку Ковельського району на цекрві, де він був охрещений, встановили меморіальну таблицю Андронику Лазарчуку.

Про видання каталога робіт нашого видатного земляка та конкурс малюнків розповіла директор Волинського краєзнавчого музею Оксана Важатко. Вона ж вручила правнучці художника «Календар знаменних і пам’ятних дат Волині» на 2020 рік, де йдеться і про Андроника Лазарчука.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel