Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Замок Радзивіллів в Олиці пропонують перетворити на президентську резиденцію

Чи стане замок туристичною меккою Волині?

Ківерці.Район

Замок Радзивіллів в Олиці пропонують перетворити на президентську резиденцію

Така пропозиція прозвучала під час робочої поїздки голови обласної ради Ірини Вахович та очільника облдержадміністрації Юрія Погуляйка до смт Олика Ківерцівського району, де вони оглянули будівлю родинного замку Радзивіллів, в якій понад пів століття розташовується обласна психіатрична лікарня

Тема зацікавила й чималу кількість депутатів обласної ради, а зокрема:  Володимира Бондаря, Олександра Омельчука, Ігоря Леха, Михайла Імберовського, Людмилу Тимощук та Юрія Ройка. Супроводжували їх очільник  Ківерцівської районної ради Олександр Гурський та голова Олицької селищної ради Олена Кашевська, йдеться на сайті Волинської обласної ради.
В.о. директорка КП «Волинська обласна психіатрична лікарня смт Олика» Волинської обласної ради Марія Любашевська запропонувала гостям оглянути будівлю ззовні, а також провела екскурсію одним із відділень лікарні. Вона розповіла, що наразі тут перебуває 236 пацієнтів, а розрахований заклад на 240 ліжкомісць. За її словами, наразі тут працює 353 особи із них 16 лікарів різного профілю. Своєю чергою, Ірина Вахович акцентувала увагу очільника виконавчої гілки влади області, що у жовтні 2019 року облрадою було прийняте рішення про реоганізацію  КП «Волинська обласна психіатрична лікарня смт. Олика»    шляхом його приєднання до комунального підприємства «Волинська обласна психіатрична лікарня м. Луцька» Волинської обласної ради.

Процес об'єднання двох психіатричних лікарень є неминучим в умовах реформування галузі охорони здоров'я.

«Процес об'єднання двох психіатричних лікарень є неминучим в умовах реформування галузі охорони здоров'я. Більше того, це - один із кроків, які необхідно буде зробити задля реалізації заходів Обласної програми відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика, яку обласна рада схвалила у липні 2019 року. Наступним кроком буде капітальний ремонт дороги через Дідичі до Олики. В обласному бюджеті на 2020 рік на ці цілі уже передбачили  79 млн гривень», - наголосила голова облради.   
Директор департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА Ігор Чуліпа розповів, що наразі у його відомстві триває розробка Державної цільової програми відродження історико-архітектурної спадщини смт Олика Волинської області на 2019 – 2024 роки, що буде поданий на затвердження Кабінету Міністрів України.  Ірина Вахович висловила сподівання, що народні депутати від Волині долучаться до лобіювання цього документу на загальнодержавному рівні .
«Олика має перетворитись на потужний туристичний центр. Я думаю, що  в цьому напрямку нам зможуть допомогти наші народні депутати Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Вячеслав Рубльов та інші волиняни, які представлені у Верховній Раді України «, - сказала вона.

Він припускає, що родинний замок Радзивіллів може бути реконструйований у сучасну президентську резиденцію, адже таких об'єктів в державі обмаль, а Волинь є прикордонною територією, тому має ряд переваг.

Те, що це питання необхідно розглядати в загальнодержавних масштабах переконаний і депутат Володимир Бондар. Мовляв, йдеться про пам'ятку архітектури та містобудування національного значення, а відтак у її відбудові має бути зацікавлена держава. Він припускає, що родинний замок Радзивіллів може бути реконструйований у сучасну президентську резиденцію, адже таких об'єктів в державі обмаль, а Волинь є прикордонною територією, тому має ряд переваг. Із такою позицією погодився і голова бюджетної комісії облради Михайло Імберовський. На підтримку держави сподівається і голова облради Ірина Вахович, у приклад вона  ставить сусідню Республіку Білорусь, де за 7 років було відбудовано Несвізький замок - палацово-замковий комплекс, що теж був  резиденцією князівського роду Радзивіллів, зокрема у XVI—XIX століттях. Реконструкцію цього об'єкту було здійснено коштом державного бюджету Білорусії. Загальна вартість проекту - понад 72 млн доларів США.  
Між тим,  чи не найважливішим на сьогодні кроком Ірина Вахович вважає виготовлення пректно-кошторисної документації на реконструкцію Олицького замку, адже її наявність є запорукою для усіх подальших дій. 
«Проектно - кошторисну документацію має розробляти лише ліцензована в Україні проектна організація, яка має право працювати із пам'ятками архітектури національного значення. Сьогодні є попередня домовленість зі столичною науковою проектною компанією містобудування історичних і сучасних територіальних об'єднань України, якою  були здійснені попередні роботи з візуалізації площі та усіх наземних споруд, що потребують реконструкції. За попередніми оцінками експертів - ціна питання 2,2 млн грн. Наше завдання передбачити ці кошти в обласному бюджеті. Ми зараз на заключному етапі коригування та затвердження обласного бюджету, якщо ми цих коштів не закладаємо, тоді ми втрачаємо шанси навіть на участь у міжнародних транскордонних проектах», - наголосила вона.
Директор департаменту економіки та європейської інтеграції ОДА Ігор Чуліпа зауважив, що наразі триває розробка нової Програми Польща-Білорусь-Україна на 2021-2027 роки. Одним із пріоритетних напрямків має стати відновлення історичної спадщини. Загалом на три країни Програмою буде передбачене фінансування у розмірі 80 млрд Євро, наголосив він. Якщо ж до 2021 року не буде розроблено проектно-коштрисної документації, відновлення Олицького замку із залученням донорських коштів за цією Програмою буде не можливим.

Ми зараз на заключному етапі коригування та затвердження обласного бюджету, якщо ми цих коштів не закладаємо, тоді ми втрачаємо шанси навіть на участь у міжнародних транскордонних проектах.

У ході робочої поїздки усі присутні також ознайомились із ходом реставраційних робіт Колегіального костелу Святої Трійці, що здійснюється за фінасового сприяння «Фонду Культурної Спадщини» Польщі. Як розповів настоятель храму, отець Юрій Погнерибка, загалом на зовнішні роботи, які здійснено станом на сьогодні, поляки уже витратили понад 3 млн злотих. На часі комплекс внутрішніх робіт та реконструкція підземелля. 
 

Джерело: Волинська обласна рада.
Telegram Channel