Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Муніципальна няня — бонус для батьків

Розмір такої компенсації сьогодні становить 1626 гривень на місяць — це прожитковий мінімум на дітей віком до шести років.

Полісся

Муніципальна няня — бонус для батьків

Як діє урядова програма на Камінь-Каширщині

З минулого року в Україні почала діяти соціальна програма «Муніципальна няня». З її допомогою держава може відшкодовувати батькам частину зарплати няні, яка доглядає дітей до трьох років. Урядовий проєкт має намір підтримати українські сім’ї, в яких народжуються діти, а також осіб, які працюють нянями. Незалежно від того, виходить мама на роботу чи залишається у декретній відпустці, держава виплачуватиме такій сім’ї щомісячну компенсацію на няню.

Розмір такої компенсації сьогодні становить 1626 гривень на місяць — це прожитковий мінімум на дітей віком до шести років. Окрім того, компенсація за послуги няні не скасовує декретні виплати та відпустку з догляду за дитиною. Також залишаються інші соціальні пільги та виплати, які отримує родина у разі, коли працює мама чи ні. Зазначимо, що скористатися послугою «муніципальна няня» можуть батьки або опікуни дітей до трьох років, котрі уклали відповідний договір. З іншого боку право на укладення такого договору має будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа.

Розмір такої компенсації сьогодні становить 1626 гривень на місяць — це прожитковий мінімум на дітей віком до шести років.

— Послуга «муніципальна няня» є реальною і корисною, однак її впровадження у життя не буде швидким, — переконаний начальник управління соціального захисту населення Камінь-Каширської райдержадміністрації Максим Демидюк. — Так, няні потрібно легалізувати свою діяльність, тобто зареєструвати юридичну особу або стати фізичною особою-підприємцем. По тому їй необхідно сплачувати єдиний податок, здавати щорічні звіти, декларації. Це складніше, аніж просто влаштуватись на роботу за домовленістю.

Тим часом, в управлінні соцзахисту, яке й втілює у життя згадану ініціативу, зареєстровано більше тридцяти заяв від матусь району на отримання цієї вигоди. А відтак, зрозуміло, у нашому районі, хоч не зовсім активно, проте таку новацію сприймають досить схвально. Наприклад, у селах Рудка-Червинська та Нові Червища сьогодні працює більше десяти муніципальних нянь.

Отже, наскільки корисною є послуга для батьків, журналісти «Полісся» поцікавились у мами Людмили Терещук з Нових Червищ.

Людмила Миколаївна виховує синочка Романа, котрому виповнилось 2 роки та 10 місяців. Утім скористалася своєрідною вигодою від держави лише з початку жовтня минулого року, хоча на роботу вийшла через чотири місяці після народження дитини. Жінка розповідає, що увесь цей час, доки вона працює, її мама Світлана Савонік і без того доглядала онука. А тепер, каже, офіційно оформила нянею п’ятдесятисемирічну бабусю малюка, тобто свою маму. Сама ж працює вихователем. Відтак, каже, задоволені усі: мама отримує зарплатню, дитина доглянута, а бабуся, рятуючись від нудьги на пенсії, бавить онука за гроші держави.

— Певна річ, для зайнятих батьків — це слушна допомога, — зазначає пані Людмила. — Тим часом, вигідна така програма і няні, бо вона працює офіційно, має право на субсидії і при цьому їй іде трудовий стаж. Особисто для нас це додатковий бонус, бо нянею для дитини є рідна бабуся, яка перебуває на пенсії. Постановою це не заборонено. Крім того, для таких осіб є очевидний плюс: якщо вони перебувають на заслуженому відпочинку, то сплачують лише 5 відсотків податку від суми нарахувань.

Натомість, зауважують в управлінні соцзахисту населення, якщо послугу няні буде надавати людина не пенсійного віку, то варто врахувати, що в такому випадку платники єдиного податку 3-ї групи сплачуватимуть ЄСВ у повному обсязі. А саме — 1040 грн плюс 5 відсотків єдиного податку. Тож, зважаючи на відрахування, сума можливої компенсації є досить малою і не відображає запити сучасного ринку. До речі, у великих містах, як правило, вартість послуги няні становить від 7-ми до 10-ти тисяч гривень у місяць. А тому запропонована допомога від держави не суттєво поповнює бюджет родини няні.

Джерело: камінь-каширська газета «Полісся».

 

Telegram Channel