Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи прокинеться зима у лютому?

Василь Климюк, Леся Пасічник та Валентина Набока (зліва направо) за роботою.

Ніна КОСТРУБА

Чи прокинеться зима у лютому?

Швидкоплинний час відраховує перші дні останнього місяця зими, хоча цьогорічної, з морозами та хуртовинами, волиняни так і не відчули

Поспішаю до наших друзів-синоптиків Волинського гідрометеоцентру, щоб поцікавитися: «Чи прокинеться зима у лютому?», бо не за горами і весна.

На чергуванні - інженер-синоптик із більш як 30-річним стажем роботи у метеорології Леся Пасічник уважно розглядає кліматичні карти, жваво обговорює прогноз погоди на найближчі дні з завідувачкою сектору метеопрогнозів Валентиною Набокою та метеорологом Василем Климюком.

– За розрахунками Українського гідрометеоцентру, лютий передбачається помірно теплим з невеликою кількістю опадів. З п’ятого лютого ми відчули перші, а, можливо, останні подихи зими. Шостого лютого ця картина очікується більш яскравою, оскільки у другій половині дня можливий сніг та мокрий сніг, місцями налипання мокрого снігу, на дорогах – ожеледиця, північно-західний вітер до 7-12, подекуди до 15-20 метрів за секунду, – з передбачуваними прогнозами поділилася Леся Пасічник: – Невеликий сніг очікується вночі з шостого на сьоме лютого. Тобто, вже утвориться сніговий покрив і картина природи буде зимовою. До кінця цього тижня прогнозуються морози, нічна температура коливатиметься від трьох до восьми градусів морозу. Восьмого лютого можливе зниження до 10 градусів нижче нуля, а денна близько нуля. Наступний тиждень дивуватиме нас нестійкою погодою з хмарністю, сніг переходитиме у дощ, температура повітря підвищиться. Потепління супроводжуватиметься поривчастими вітрами, швидкість яких сягатиме 15-20 метрів за секунду. Отож зиму відчуємо, побачимо, але не надовго.

Невеликий сніг очікується вночі з шостого на сьоме лютого. Тобто, вже утвориться сніговий покрив і картина природи буде зимовою. До кінця цього тижня прогнозуються морози, нічна температура коливатиметься від трьох до восьми градусів морозу.  

Якщо взяти найближчий період, то у які роки лютий відповідав своїй назві?

Якщо аналізувати з 2000 року, то за цей період найхолоднішим був лютий у 2012 році, коли майже тиждень трималася температура від 27 до 29 градусів морозу. А ось у 2002 році температура повітря у лютому сягала 15 градусів тепла. Але ми впевнені, що погодні умови ніколи не повинні псувати нам настрою, тому що у природи немає поганої погоди.

Ніна КОСТРУБА


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel