Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Медицина Волині готова до другої хвилі реформування

На Волинь із робочим візитом прибули представники НСЗУ.

Волинська обласна рада

Медицина Волині готова до другої хвилі реформування

7 лютого у сесійній залі обласної ради відбулась розширена нарада представників Національної служби здоров'я із керівництвом області та медичним активом Волині

Аби роз'яснити, якими будуть подальші кроки у підготовці до другої хвилі медичної реформи та трансформації фінансування медичної галузі України прибула директорка Західного міжрегіонального департаменту Національної служби здоров’я України Мар’яна Возниця, її заступник Володимир Мельничук, а також очільниця Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко, а також представники проекту USAID «Підтримка реформи охорони здоров'я».

Як повідомила директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця, станом на сьогодні у Волинській області 100% спеціалізованих медичних закладів перетворено на комунальні некомерційні підприємства. Вона відмітила високий рівень готовності до реформування медичної галузі на Волині.

«Коли ми говоримо про спеціалізовану медичну допомогу на Волині, маємо на увазі 46 закладів, що почнуть працювати зовсім в інших умовах з 1 квітня 2020 року. За даними Національної служби здоров'я України до контрактування сьогодні уже готові 85 % із них. У регіоні автономізовано 100% закладів вторинки, комп'ютеризовано – понад 63%. В електронній системі охорони здоров'я зареєстровано близько 98% закладів, підключено до медичних інформаційних систем майже 98 % із них. У центрі реформи буде не ліжко, не коридор, а пацієнт. І куди піде пацієнт і отримає послугу, бо саме при наявності електронного спрямування пацієнт може обирати заклад, де він хоче отримати спеціалізовану медичну допомогу, а НСЗУ за це заплатить», - розповіла вона.

Директорка департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко нагадала, що дотепер лікарні фінансували за кошти субвенції з держбюджету, а у центрі цієї системи було ліжкомісце, втім після 1 квітня 2020 року, коли запрацює Програма медичних гарантій усе має змінитися.

«Була велика кількість невиправданих госпіталізацій і часто люди перебували на лікування довше, аніж це було потрібно, із 1 квітня у центрі системи буде пацієнт, а НСЗУ закуповуватиме медичну послугу в інтересах пацієнта. Якщо ж пацієнт не підписав декларацію, то може розраховувати лише на безоплатне надання екстреної ургентної допомоги, а всі інші послуги будуть платними», - сказала вона.

НСЗУ контрактуватиме 27 пакетів медичних послуг (із повним переліком можна ознайомитися на сайті), серед них є кілька пріоритетних, за які оплачуватимуть підвищений тариф. Не входитимуть у пакети медичних послуг, наприклад, відшкодування за лікування у палатах покращеного перебування, посилене харчування, пластична хірургія та масажі.

Власне із цією проблемою сьогодні стикнулися усі госпіталі ветеранів війни в Україні, виключенням не став і Волинський обласний госпіталь ветеранів війни. Про важливість подальшого фінансування переліку послуг, які надаються у цьому медичному закладі йшлося на окремій нараді представників НСЗУ із головою обласної ради Ірини Вахович, заступниці голови облдержадміністрації Світланою Мишковець та начальника управління охорони здоров'я ОДА Ігоря Ващенюка.

Голова облради назвала це нині однією із пріоритетних проблем в галузі охорони здоров'я області, адже частина медичних послуг, які надає госпіталь, не входить до пакетів медичних гарантій, які фінансуватимуться НЗСУ.

Дотепер лікарні фінансували за кошти субвенції з держбюджету, а у центрі цієї системи було ліжкомісце, втім після 1 квітня 2020 року, коли запрацює Програма медичних гарантій усе має змінитися.

«Крім невідкладної допомоги вони потребують фінансування стоматологічних послуг, зубопротезування, фізіотерапевтичних процедур, включаючи масаж та бальнеологічні (водні) процедури, а також їм необхідна психологічна реабілітація», - зауважила голова облради.
Вона поцікавилась у представників НСЗУ їхнім баченням виходу із ситуації, що склалась, а також можливістю розширити перелік оплачуваних медичних послуг, які надаються у госпіталі. Директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця зауважила, що із цією проблемою нині стикнулись чи не кожному регіоні держави, відтак вихід із цієї ситуації вона пропонує шукати спільно.

«Ми працюємо виключно межах Програми медичних гарантій і коли ми контрактуємо заклад для нас не має значення його профіль. Наше завдання подбати про пацієнта, аби він отримав якісну послугу. Але сьогодні це дуже чутлива і болюча тема для усієї України. Наразі відбувається консультації з цього приводу на рівні МОЗ, Міноборони, Міністерства ветеранів, а також Міністерства соціальної політики. Що стосується психологічної реабілітації, це однозначно має бути допомога від інших відомств. Зі свого боку ви маєте теж піднімати це питання в регіонах та доносити свою позицію центральній владі», - зауважила вона.

Голова обласної ради також поцікавлась у представнків НСЗУ чи буде включено КП «Волинський обласний перинатальний центр» до Програми медичних гарантій. Мар'яна Возниця повідомла, що НСЗУ дасть можливість повторного оголошення і подання заявок, а відтак усі новостворені заклади будуть мати можливість законтрактуватися. «Є багато нових, сучасних закладів в державі, які нещодавно розпочали свою діяльність. Дуже приємно, що Волинський перинатальнй центр відстоює особисто начальник профільного управління Ігор Ващенюк. Я думаю, що це питання буде позитвно вирішене вже найблжчим часом», - сказала вона.

Ірина Вахович також висловила свою стурбованість, щодо необхідності відшкодування оплати комунальних послуг медичних закладів, коштом обласного бюджету. «Ця реформа ставить перед нами такі вмоги, які ми не можемо виконати, адже в обланому бюджеті коштів на ці цілі немає», - наголосла голова облради. Вона звернулась до представнків Національної служби здоров'я на рівні центральної влади посприяти у вирішенні цього питання до початку впровадження другої хвилі реформи.

Джерело: Волинська обласна рада
Telegram Channel