Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Волинь готується до Стрітення

На порозі - велике Свято!

Ілюстрація: Волинська єпархія ПЦУ

Волинь готується до Стрітення

Це одне з дванадцяти великих свят

15 лютого відзначаємо Стрітення Господа нашого Ісуса Христа – одне з дванадцяти великих свят, повідомляє Волинська єпархія ПЦУ.

Торжество встановлено майже через 500 років після Різдва Христового. Воно належить до числа господських, тобто присвячене безпосередньо Христові, але богослужбовим змістом близьке до богородичних і в давнину розглядалось як приурочене Матері Божій.

Слово «стрітення», «срітеніє» із давньоруської перекладається як «стріча, зустріч». Це зустріч людства в особі праведного старця Симеона з Богом. За переказами, Симеон був одним із перекладачів Святого Письма з єврейської на грецьку мову, який засумнівався в правильності слів пророка Ісаї, що Спаситель народиться від Діви. І тоді з’явився йому ангел і сказав, що він не помре, поки на свої очі не побачить сповнення цього пророцтва.

І тоді з’явився йому ангел і сказав, що він не помре, поки на свої очі не побачить сповнення цього пророцтва.

Праведник довго чекав виконання обіцянки Божої. З натхнення Духа Святого він, уже зовсім ветхий, прийшов того дня у храм. І коли Марія з Йосифом принесли маленького Ісуса (щоби сповнити звичай принесення немовляти в святиню), Симеон узяв Його на руки і, славлячи Бога, сказав: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед усіма народами, світло на просвіту язичникам і на славу народу Твого Ізраїля».

Йосиф із Марією дивувалися словам старця. Симеон благословив їх і промовив Діві про Богонемовля: «Ось, через Нього будуть сперечатися в народі: одні спасуться, інші загинуть. А Тобі Самій зброя пройде душу».

Тут була і благочестива Анна-пророчиця, вісімдесяти чотирьох років, яка служила Богу постом і молитвою всі довгі роки свого вдівства. І вона духом упізнала Спасителя й, підійшовши, прославила Його.

За Церковним Уставом у цей день здійснюється чин благословення свічок. Ми молимося, щоб Господь уподібнив наші серця світильникам та запалив їх «невидимим вогнем», або «світлом Святого Духа».

Цього дня відзначаємо річниці висвяти: 25-ліття протоієрея Василя Луньо, настоятеля парафій Воздвиження хреста Господнього в селах Вільхівка й Ощів Горохівського районного деканату; 20-ліття – протоієрея Юрія Устимчука, любешівського декана, настоятеля парафії Вознесіння Господнього в Любешові; 15-ліття – священника Михайла Савки, настоятеля парафій Пророка, предтечі і хрестителя Господнього Йоана в Луцьку та Апостолів Петра й Павла в с. Піддубці Луцького районного благочиння.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel