Волинянам розповіли, чи вистачає мишей вухатим совам Цуманської пущі (фото) - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.30 € 30.83
Волинянам розповіли, чи вистачає мишей вухатим совам Цуманської пущі (фото)

Оце птах- куди там орлам братися!

Фото: КНПП "Цуманська пуща"

Волинянам розповіли, чи вистачає мишей вухатим совам Цуманської пущі (фото)

Без гризунів у раціоні цим дивовижним пернатим ніяк

КНПП «Цуманська пуща» продовжує знайомити волинян із видами птахів, які живуть на його території. Дійшла справа й до сови вухатої (Asio Otus).

Це сова середнього розміру (менша за ворону сіру). Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів. Спина сірувато-бура з рудим відтінком, груди і черевце руді або жовтуваті з продовгуватими чорними смугами, які перекреслені плоскими поперечними штрихами. Низ черевця і підхвістя білі. Хвіст знизу жовтуватий з рівномірною темною смугастістю. Очі жовто-помаранчеві. Дзьоб темно-сірий або чорнуватий. Лицевий диск рудо-сіруватий, обрамлений білою і чорною смугами. Довкола очей чорні півмісяці зі сторони дзьоба. Під дзьобом чорне пір'я. Між очима білі валики у вигляді півмісяців. Пір'яні «вушка» довгі. Коли птаха сидить, вона добре відрізняється від інших своєю манерою сидіння — стовпчиком з витягнутими вертикально вверх пір'яними вушками. Самки більші самців, але забарвлені так само.

Це сова середнього розміру (менша за ворону сіру). Забарвлення досить строкате з домінуванням рудих тонів.

Улюблені місця гніздування вухатої сови високостовбурні ліси різних порід, але найчастіше хвойні, з присутністю галявин та інших відкритих місць. Охоче гніздиться в парках, садах, лісосмугах різного віку. Обов'язковою умовою для гніздування є наявність старих гнізд переважно воронових птахів, в першу чергу - сорок і ворон. Використовує торішні незайняті гнізда денних хижаків: шуліки, яструба великого, осоїда і канюка. У періоди міграцій і зимівлі трапляється також в садах, парках міст, заростях чагарників по схилах ярів, балок, берегів річок.

Сова вухата, як і більшість сов, провадить нічний спосіб життя. У гніздовий період - територіальний вид, сусідні гнізда розташовуються на відстані 100-200 м. У позагніздовий період часто утворює скупчення з 5-30 птахів, іноді до 60 і більше. Для зимуючих скупчень сов властиві високо розвинені почуття зграї і відсутність страху до людини. Для днювань такі зграйки обирають густі зарості чагарників, купи викорчуваних дерев, групки й самітні хвойні дерева.

Вухата сова - яскраво виражений міофаг: на всьому просторі ареалу дрібні мишоподібні гризуни складають 80-99% складу її здобичі.

Вухата сова - яскраво виражений міофаг: на всьому просторі ареалу дрібні мишоподібні гризуни складають 80-99% складу її здобичі. З гризунів найбільше значення в харчуванні вухатої сови займають деякі види полівок і мишей. Крім ссавців, вухаті сови здобувають птахів, комах і вкрай рідко жаб. З птахів ловлять найчастіше горобців, шпаків і в'юркових, однак відомі факти полювання цієї сови на фазана, сіру куріпку та граків. З комах найбільш часто сова вухата ласує жуками та вовчками. Як і у інших видів сов, у вухатої неперетравлені рештки їжі (кістки, шерсть, пір'я, хітин) відригують у вигляді пелеток.

Добування поживи відбувається різними способами - залежно від біотопу та рівня зашумленості. У лісі вухаті сови найчастіше користуються пристеріганням з дерев, сідаючи на гілки в 3-9 м над землею; у відкритій місцевості переважним способом полювання є пошуковий політ. У безвітряні тихі ночі сови полюють переважно з використанням польоту; в умовах темних похмурих ночей зі слабкими опадами, з вітровими поривами полюють з присади.

Загрозливими чинниками для вухатої сови є винищення людиною мишоподібних гризунів, що складають основу її кормової бази, винищення сов так зв. «мисливцями» та малограмотними людьми, суцільна вирубка лісів, старих садів та лісопаркових зон. Для збереження виду необхідна сувора заборона полювання, охорона лісів та старих насаджень дерев, збереження популяцій воронових та денних хижих птахів, а також відмова від пестицидів задля винищення гризунів. Сова вухата перебуває під захистом Бернської конвенції та Конвенції CITES.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.