Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Рівненський проєкт реставрації 100-літнього іконопису «Голгофа» узгодять в Міністерстві культури

Ця краса належить до пам'яток національного значення

Суспільне

Рівненський проєкт реставрації 100-літнього іконопису «Голгофа» узгодять в Міністерстві культури

За попередніми оцінками, роботи вартуватимуть декілька мільйонів

Проєкт реставрації іконопису «Голгофа», написаний на фасаді Георгіївської церкви у Пляшевій художником Іваном Їжакевичем, узгоджуватимуть в Міністерстві культури, передає Суспільне. Про це розповіли на брифінгу заступник голови ОДА Сергій Гемберг та керівниця обласного управління культури Любов Романюк.

Скільки вартуватиме реставрація та коли її розпочнуть - поки не озвучують.

Любов Романюк, керівниця обласного управління культури і туризму: «Нещодавно в нас відбулася зустріч з реставратором. Нещодавно - це днів 5 назад, минулої п'ятниці відбулася зустріч і ми наразі чекаємо оновлений проєкт. Ми готові повністю долучитися зі свого боку. Ми обговорили всі нюанси, це буде державне фінансування. У нього своє бачення, у реставратора, дуже чітке.»

Сергій Гемберг, заступник голови Рівненської ОДА: «Це державний заповідник і всі кошти будуть безпосередньо виділені з державного бюджету. І через міністерство культури. Безпосередньо у реставратора є три пропозиції щодо реставрації, нам просто треба погодити оптимальний в рамках законодавства і по всім нормам.»

Цьогоріч живописній «Голгофі» на оцинкованій блясі, яка руйнується під дією сонця та води, виповнюється 105 років, а в наступному - 370-та річниця Битви під Берестечком.

За словами директора Науково-дослідного інституту «УКРНДІПРОЕКТРЕСТАВРАЦІЯ» Василя Тимковича, який оцінював стан іконопису у селі Пляшева на початку лютого цього року, реставраційні роботи вартуватимуть декілька мільйонів. Цьогоріч живописній «Голгофі» на оцинкованій блясі, яка руйнується під дією сонця та води, виповнюється 105 років, а в наступному - 370-та річниця Битви під Берестечком. 

Telegram Channel