Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
2 тисячі волинських медиків готові до можливої появи хворих на коронавірус

Відрізнити за симптомами гостру респіраторну хворобу, спричинену штамом коронавірусу COVID-19 від ГРВІ/грипу – неможливо.

Волинський обласний центр громадського здоров'я

2 тисячі волинських медиків готові до можливої появи хворих на коронавірус

У медичних установах області створено 12 тисяч місць під цю інфекцію, реанімаційні відділення укомплектовані апаратами штучного дихання для лікування пацієнтів у важких станах

Про це на брифінгу з питань профілактики поширення коронавірусу на території області повідомив директор Волинського обласного центру громадського здоров’я Сергій Новосад.

Як зазначив заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Валентин Вітер, дві базові медичні установи, що прийматимуть пацієнтів в разі їх появи – обласна інфекційна лікарня та обласний перинатальний центр (для вагітних жінок). З центральними районними лікарнями відпрацьовано алгоритм дій в разі появи пацієнтів з відповідною підозрою. Дві бригади екстреної медичної допомоги (у Луцьку та Ковелі) пройшли відповідні навчання, укомплектовані усіма необхідними засобами захисту та готові до транспортування пацієнтів з підозрою на інфікування COVID-19.

Зважаючи на зростання захворюваності на території Італії та виявлення випадків інфікування в інших європейських країнах, Міністерство охорони здоров'я прийняло рішення усім без винятку, хто прибуває на територію України, проводити скринінг температури тіла. Від сьогодні на митному посту «Ягодин» відповідну процедуру проводять, найближчим часом температуру вимірюватимуть і на пункті переходу «Устилуг». Хоча вимірювання температури тіла і не дає стовідсоткової гарантії, що людина не інфікована, все ж процедура дає можливість визначити людей із симптомами захворювання серед тих, хто прибуває із зони поширення вірусу та ізолювати їх для встановлення точної причини захворювання.

Зважаючи на зростання захворюваності на території Італії та виявлення випадків інфікування в інших європейських країнах, Міністерство охорони здоров'я прийняло рішення усім без винятку, хто прибуває на територію України, проводити скринінг температури тіла.

Відрізнити за симптомами гостру респіраторну хворобу, спричинену штамом коронавірусу COVID-19 від ГРВІ/грипу – неможливо, - наголосив директор обласної іфнекційної лікарні Руслан Морочковський. Тому до встановлення діагнозу лабораторно, людина вважається інфікованою. На сьогодні Україна отримала від Всесвітньої організації охорони здоров’я 30 тест-систем для діагностики, яких вистачить для обстеження 950 осіб. Біологічний матеріал для діагностики направлятиметься до вірусологічної лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України.

Сергій Новосад зауважив, що звичайні медичні маски не є ефективними засобами захисту від інфекції, адже для цього необхідно застосовувати хірургічні маски або респіратори спеціального типу. Маски використовують хворі для того, щоб не поширювати інфекцію і на сьогодні для медичних установ області їх зарезервовано 167 тисяч.
Також медики нагадали усім про неспецифічні методи захисту від респіраторних інфекцій, яким є, зокрема, і штам коронавірусу COVID-19: уникати місць скупчення людей та навіть потенційних контактів з хворими, ретельно мити руки з милом.

Джерело: Волинський обласний центр громадського здоров'я
Telegram Channel