Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
У Луцьку відкрили виставку графіки художника, який чотири рази прочитав «Літопис руський»

Олександр Дишко з "Холмським євангелієм" біля свого ескізу, який використали для обкладинки видання.

Сергій НАУМУК

У Луцьку відкрили виставку графіки художника, який чотири рази прочитав «Літопис руський»

У Музеї волинської ікони відкрили виставку творів Олександра Дишка «Скрипторій Волині ХІІІ ст. Епоха короля Данила. Холмське Євангеліє»

У залі, де розташована ікона Холмської Богородиці, виставлено кількадцять графічних робіт майстра та кілька живописних полотен. Творча манера Дишка відрізняється від інших митців. Тематика графічних робіт переважно історична, представлений живопис стимулює до філософських роздумів.

– Серед робіт є й ілюстрації до факсимільного видання «Холмського євангелія». Це вже не перша виставка Олександра Дишка. Одним з масштабних проєктів була минулорічна виставка робіт Дишка у Художньому музеї, присвячена з’їзду монархів у Луцьку, – розповіла завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлісеєва.

Директор департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів зазначила, що вже є три пересувні виставки робіт художника, з якими планують побувати у різних містах.

– Дивлячись на роботи Дишка, я бачу, що вони геніальні. Треба дуже любити історію, природу, Україну, аби так творити. Усе зроблено з любов’ю, – сказав волинський реставратор Анатолій Квасюк і запропонував надати Олександру Дишку звання почесного громадянина міста Луцька, яке він давно заслужив. 

Своїми враженнями про творчість графіка та художника поділилися протоієрей Волинської єпархії ПЦУ отець Миколай Цап, митрофорний протоієрей Луцького екзархатуУГКЦ отець Роман Бегей та директор Ковельської дитячої художньої школи імені Андроника Лазарчука Олена Цьомик. 

На презентації звучали й пропозиції закупити для Волинського краєзнавчого музею твори Олександра Дишка, аби вони залишилися в краї.

– На виставці хотів показати ХІІІ століття - епоху короля Данила, який приєднав Галичину до Волині. Згідно з літописами він більше переував на Волині, аніж у Галичині. Саме з Волині почалося відновлення державності, яка простяглася аж до незалежної України. На цей період, на жаль, мало звертають уваги. – розповів Олександр Дишко. – 7 жовтня 2023 року буде 770 років з дня коронування першого українського короля. Чомусь на державному рівні я не чув про цю дату. Звертаюся до усіх, аби видати альбом присвячений королівству Русі. 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel