Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Свято-Троїцький костел додає шарму Олиці

Донедавна костел був занедбаний і непривабливий.

Волинь-нова

Свято-Троїцький костел додає шарму Олиці

Пам’ятка національного значення повертає свою красу і велич

Бути в Олиці і не побачити її родзинки - колегіального костелу Святої Трійці, збудованого ще у 1635-1640 роках — неприпустимий гріх. Тож коли випала така нагода, не упустила її.

У храмі збереглися й гробниці родини Радзивіллів. А під час реставрації відкрили ще й підземелля.

Відреставрований фасад храму вразив яскравістю барв, красою: між пілястрами фігури святих, ліпні прикраси, впорядкована територія. У дні богослужінь ним можна помилуватися не лише зовні, а й всередині. Там є на що подивитися. Адже інтер’єр прикрашають численні скульптури і різьблення по дереву, художні полотна. У храмі збереглися й гробниці родини Радзивіллів. А під час реставрації відкрили ще й підземелля .

Донедавна костел був занедбаний і непривабливий. Один із найгарніших і найдавніших на Волині римо-католицьких храмів почав руйнуватися. Майже 70 відсотків поверхні фасаду було пошкоджено. Не краще виглядав і всередині. Війни і час не пощадили споруду. Місцева влада не займалася охороною пам’ятки культурної спадщини, не кажучи вже про її відновлення. Тож реставрацією зайнялися поляки, які трепетно ставляться до об’єктів культурної спадщини не лише у себе, а й за межами своєї країни. Вона розпочалася у 2013 році.

Мільйон євро виділило Міністерство культури Польщі на відновлення костелу. Фонд культурної спадщини, який заопікувався ним, збирав кошти і в соцмережах. І хоча нині роботи ще не завершилися, не зняті риштування, мешканці Олики сподіваються, що вони будуть доведені до кінця і невдовзі храм поверне свою первозданну велич і красу, стане привабливим для туристів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel