Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Грім ударив – хрестимося, або чи готова Горохівщина до зустрічі з коронавірусом

Не додзвонилися до сімейного лікаря, то набирайте головного (телефон оприлюднили)

thepoint.rabota.ua

Грім ударив – хрестимося, або чи готова Горохівщина до зустрічі з коронавірусом

Масок нема, але є багато спиртового розчину

Коронавірус Covid-2019 став громом серед неба в грудні минулого року відтоді, як у місті Ухань у центральному Китаї була зареєстрована пневмонія невідомого походження і надто швидко -  її смертельні наслідки, країни  одна за одною замикаються зсередини, щоб уберегти своїх жителів від несподіваної  напасті. І не приховують, що світ був не готовий до такого лиха.

Чи є паніка в провінційному Горохові? На перший погляд, нібито – ні, але … 16 березня  розпорядженням Горохівського міського голови  Віктора Годика було тимчасово зупинено  роботу об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування, у яких можуть бути присутні одночасно більше 10 осіб: кінотеатру, музею, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;  дитячих розважальних центрів, майданчиків, у тому числі спортивних;  усіх магазинів, крім продуктових та аптек; ринків (крім продуктових); ресторанів, закладів громадського харчування, барів, кафе, дискотек; інших закладів та установ (на розсуд та під особисту відповідальність керівника). Мова про об'єкти, розташовані у м. Горохів, тож вони будуть зачинені до особливого розпорядження міського голови та скасування обмежувальних заходів.

Наскільки готова Горохівська ЦРЛ рятувати людей від Covid-2019, якщо, борони Боже, доведеться це робити?  Головний лікар цього медичного закладу Валерій Коба розповів, що в інфекційному відділенні готують п’ять блоків (три з трьома ліжкомісцями, два – з двома) для ймовірних хворих. Як передбачає інструкція, кожен має вихід на вулицю й окремий санвузол.  

Зі слів Валерія Коби, в інфекційному відділенні є два апарати для штучної вентиляції легень, третій мають придбати. Він вартує 850 тисяч гривень. Гроші на його купівлю буде  скеровано на черговій сесії районної ради, яка відбудеться сьогодні, 19   березня.  

Для медичних працівників закуплено 300 респіраторів, 23 костюми біологічного захисту. Цими днями придбано  дезінфікуючі розчини для рук і поверхонь.  Крім того, постільною білизною допоміг, іншим м’яким інвентарем допоміг  Червоний Хрест. На період карантину буде обмежено медичні огляди, відвідування хворих. Зі слів Валерія Коби, в інфекційному відділенні є два апарати для штучної вентиляції легень, третій мають придбати. Він вартує 850 тисяч гривень. Гроші на його купівлю буде  скеровано на черговій сесії районної ради, яка відбудеться сьогодні, 19   березня.  

Запитують горохівчани і про медичні захисні маски, яких віднедавна в аптеках  серед білого дня зі свічкою не знайдеш. У завідувача аптекою №16 ДВТП «Волиньфармпостач» Василя Паламара дізналися, що вони стали дефіцитом раптово. Більше того, якщо перед пандемією корона вірусу мінімальна ціна однією була одна-дві гривні, то тепер підскочила до шістнадцяти гривень. Як мовиться, комусь війна, а комусь – мати рідна. Зі слів пана Василя, в аптеці є в достатній кількості спиртові розчини.

У продовольчих магазинах райцентру ажіотажу теж не помітили, хоча продавці й спостерігали збільшення попиту на туалетний папір і дезинфікуючі засоби.

Поцікавилися й автобусним сполученням в карантинний період. Станом на середу, 18 березня, кількість міжміських рейсів теж було зменшено.

Поради горохівських лікарів про те, як уберегтися від корона вірусної інфекції Covid-2019, заступниця головного лікаря з медичного обслуговування «Горохівський районний центр ПМСД» Ірина Кауза опублікувала на сторінці медичного закладу у Facebook.  Найперше медики просять довго мити руки, щедро намилюючи їх; придбати в аптеках для протирання рук та поверхонь розчини хлоргексидину, мірамістину або ж розчин, де вміст спирту понад 60%; після повернення додому радять промивати ніс соляним розчином і телефонувати до медиків, якщо є сухий кашель, лихоманка, утруднене дихання.

У випадках, якщо до сімейного лікаря додзвонитися не вдалося, телефонуйте за номерами 0672718432 (головний лікар Горохівського РЦ ПМСД Галина Федорівна Майко), 0979370432 (заступник головного лікаря Ірина Юріївна Кауза); 0671123130 (головна медична сестра Марія Іванівна Веремчук).

Telegram Channel